Fina će svima od početka travnja omogućiti dostavu godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za 2019. godinu putem interneta

Zbog aktualne izvanredne situacije, dostava godišnjih financijskih izvještaja i druge propisane dokumentacije svima će biti omogućena putem interneta. Online servis za predaju izvještaja bit će dostupan početkom travnja, a sve potrebne informacije o tome kako će se koristiti ćemo objaviti na ovim stranicama.

25.03.2020.

Fina će svima od početka travnja omogućiti dostavu godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za 2019. godinu putem interneta

Za sve one koji su izvještaje prijašnjih godina dostavljali putem web aplikacije RGFI (što znači da imaju Finin digitalni certifikat i registrali su se za korištenje servisa) se ništa ne mijenja.  Svi ostali koji su do sada izvještaje predavali u Finine poslovnice, moći će ih od početka travnja  dostaviti putem interneta, uz korištenje bilo kojeg digitalnog certifikata za primjenu minimalno naprednog elektroničkog potpisa.

Dostava dokumentacije za 2019. godinu u Registar putem interneta bit će omogućena na sljedeće načine: 

  1. Svi korisnici web aplikacije RGFI već sada mogu izvještaje dostavljati na isti način kao i prethodnih godina, uz korištenje Fininog certifikata.
  2. Obveznici koji imaju certifikat na osobnoj iskaznici (OI) ili bilo koji drugi digitalni certifikat s kojim pristupaju ostalim e-servisima (npr. e-Porezna i slično) moći će ga koristiti i za dostavu dokumentacije putem online servisa za predaju izvješaja, koji će biti dostupan početkom travnja 2020. godine.
  3. Obveznicima koji nemaju ni Finin certifikat niti certifikat na osobnoj iskaznici (OI), za ovu ćemo svrhu omogućiti besplatno izdavanje LCP certifikata za ePotpis u oblaku (certifikat za udaljeni potpis) s kojim će, u ovim izvanrednim okolnostima, iznimno moći dostaviti dokumentaciju putem online servisa za predaju izvješaja, koji će biti dostupan početkom travnja 2020. godine.Zahtjev za izdavanje certifikata za ePotpis u oblaku će se moći dostaviti putem interneta, bez potrebe za dolaskom u Finine poslovnice, a izdani certifikat se preuzima online, u samo nekoliko klikova. Izdavanje ovog certifikata će biti besplatno, kao i njegovo korištenje u prvoj godini od izdavanja.
Sve informacije o dostavi  dokumentacije  putem interneta, izdavanju certifikata za ePotpis u oblaku za tu svrhu, kao i informacije o tome kako pristupiti online servisu za predaju dokumentacije bit će objavljene početkom travnja na Fininim internetskim stranicama.

Obveznici koji izvještaje žele predati na elektroničkom mediju (USB, CD) ili u papirnom obliku, mogu ih dostaviti u Finine poslovnice ili poslati poštom na adresu poslovnice na čijem je području sjedište obveznika ili najbliže poslovnice (obvezno kao preporučenu poštansku pošiljku s povratnicom).

Finine poslovnice za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti rade po prilagođenom radnom vremenu, a adrese i radna vremena poslovnica možete provjeriti na fina.hr/poslovnice.


Financijska agencija operativno vodi Registar godišnjih financijskih izvještaja, sukladno čl. 34. Zakona o računovodstvu, NN 78/15, 120/16 i 116/18.