Fina prestaje s upotrebom jednokratnih plastičnih predmeta

Fina je odlučila podržati inicijativu "Plastic free Croatia" i prestati koristiti plastične predmete za jednokratnu uporabu u svojim prostorijama.

10.03.2020.

Fina prestaje s upotrebom jednokratnih plastičnih predmeta

Tijekom proteklih godina Fina je uvijek rado i ponosno podržavala ekološke inicijative i projekte koji su pomagali prirodi i osvješćivali građane o štetnom utjecaju odbačenog otpada na ljude i okoliš u kojem živimo. Jedan od takvih projekata je bila i inicijativa „Plava vreća“. Na našoj Jadranskoj obali sakupljala se plastika, limenke, staklenke, odnosno sav otpad koji je more izbacilo na obalu.

Također smo ponosni i na sponzorstvo "Boranke", akcije volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. U akciji Boranka sudjelovalo je više od 4.000 volontera te je zasađeno preko 40.000 novih sadnica na području Splita, Solina i Zadra.

Osim podrške drugima, brigu za okoliš u kojem živimo dužni smo pokazati i vlastitim primjerom. Stoga je Fina odlučila podržati Plastic free Croatia inicijativu te unutar svoje radne okoline izbaciti korištenje plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu i time u konačnici zaslužiti status plastic-free tvrtke.

Fina kroz svoje usluge poput e-računa (do sredine siječnja razmijenjeno je više od 3 milijuna e-računa) i drugih elektroničkih usluga i servisa već pridonosi smanjenju količine otpada i iskorištavanja prirodnih resursa. Također, internim procedurama već su propisane obveze razdvajanja i odlaganja otpada poput papira, plastike, elektroničkog otpada, starih baterija, ulja i drugog opasnog otpada. Prestanak korištenja plastike za jednokratnu uporabu bit će još jedna potvrda društveno odgovornog poslovanja Fine i pozitivnih promjena u društvu koje kroz svoj angažman i rad Fina potiče.

 

Istraživanja su pokazala da 7 od 10 riba u Jadranskom moru u sebi ima čestice mikro-plastike.

 

Što prestajemo koristiti?

Fina u svojim prostorijama više neće upotrebljavati jednokratne plastične vrećice, plastičnu ambalažu i pribor za hranu, plastične čaše, plastične žličice, plastične boce, plastične slamke i svaku drugu plastiku koja je namijenjena za jednokratnu uporabu. Našim klijentima i gostima koji dolaze u naše poslovnice i druge prostorije neće biti zabranjeno unositi navedene predmete, ali ipak smatramo da ćemo ovim promjenama podići svijest ljudi o štetnosti upotrebe plastike i pokazati da postoje zamjenski neškodljivi predmeti te ih svojim primjerom potaknuti na mijenjanje navika. 

Fina je već počela obavještavati dobavljače o svojim namjerama dajući im vremena za prilagodbu pozitivnim promjenama. Ovim putem ponovno želimo podsjetiti trenutne i buduće dobavljače, dostavljače hrane, klijente i druge o našim namjerama, podići svijest o nužnosti promjene navika i štetnosti upotrebe jednokratne plastike te potaknuti i ostale tvrtke da se pridruže inicijativi Plastic free Croatia

Najveća opasnost za naš planet je uvjerenje da će ga netko drugi spasiti.