Podcast s Vinkom Ilak, članicom Uprave Fine: Kako izbjeći dugove i pravilno raspolagati financijama?

U polusatnom razgovoru za 24sata, Vinka Ilak otkrila je da broj ovršenih kontinuirano pada posljednjih godina te pet stvari koje je dobro znati kako bi izbjegli dug 

07.10.2022.

Podcast s Vinkom Ilak, članicom Uprave Fine: Kako izbjeći dugove i pravilno raspolagati financijama?

Da je upravo financijska pismenost jedan od glavnih preduvjeta za bolji život, danas dokazuju i statistike - što više znanja o raspodjeli novčanih sredstava imamo, to je manja šansa da građani završe s blokiranim računom. Upravo zato je jedan od strateških ciljeva na razini politika EU i edukacija stanovništva o toj temi.

- Ne postoji jedan generalni uzrok zašto je netko blokiran. Koliko ima blokiranih, toliko ima i njihovih priča i razloga zašto su se našli u situaciji da su blokirani. Vrlo često je to više elemenata. Statistički gledano, npr. na dug za režije otpada jako malo, oko 1,5% ukupnog duga. Po ukupnoj masi duga, tu dominiraju dugovi prema bankama - ispričala je članica Uprave Fine Vinka Ilak.

Više o principima financijske pismenosti koje je dobro znati kako bi izbjegli dug te mogućnostima koje ovršenik ima saznajte u podcastu: