ePI - Poljoprivredna iskaznica

Temeljem novog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu (NN br. 80/2020) Fina je na prodajnim mjestima koja prodaju Plavi dizel obvezna prihvaćati novu ePI karticu kao karticu Plavog dizela. Sukladno tome, Fina je objavila 16.7.2020. nove Tehničke uvjete za prihvat kartica goriva i ePI.

Sadržaj i izgled propisani su Pravilnikom o Upisniku poljoprivrednika (NN br. 62/2019). 

 

Izgled kartice

Prednja strana kartice

Stražnja strana kartice 

ePI kartica se koristi na isti način kao i GPR kartica Plavog dizela, osim mogućnosti provođenja glasovne autorizacije. Ukoliko korisnik posjeduje važeću GPR karticu, te ima važeću kvotu, može ju i dalje koristiti na EFT POS mreži Plavog dizela do deaktivacije.

Kada se korisniku aktivira ePI kartica uz već postojeću GPR karticu, GPR kartica će biti aktivna još 30 dana od dana aktiviranja ePI kartice, te će se nakon toga automatizmom deaktivirati u sustavu.

 

Propisi

  • Zakon o trošarinama (NN br. 106/2018, 121/2019);

  • Pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na Plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat  plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu (NN br. 1/2019);

  • Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na Plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu (NN br. 80/2020);

  • Pravilnik o Upisniku poljoprivrednika (NN br. 62/2019).