Osobni certifikat

Fininim osobnim certifikatom na kripto uređaju (FinaCertRDC) možete se prijaviti na sve usluge u e-Građanima jer je ocijenjen najvišom razinom sigurnosti.

Koje servise mogu koristiti s osobnim certifikatom na kripto-uređaju?

Osobni certifikati koji se izdaju na kripto-uređaju namijenjeni su osobnim potrebama građana, primjerice pristupu e-servisima za građane koje će oni koristiti za vlastite potrebe, a koji zahtijevaju autentifikaciju i elektronički potpis.

Ovaj tip certifikata mogu koristiti i fizičke osobe koje nemaju registriranu poslovnu djelatnost, a obvezne su, na primjer, elektroničkim putem predavati obrasce u sustav Porezne uprave.

Osim servisa e-Porezna, osobnim se certifikatom mogu predati i RSm obrasci (korektivni obrasci i obrasci za koje su uplaćeni doprinosi, a nije predan obrazac do 31.12.2013.), preuzeti bonitetna informacija BON-1 te godišnji financijski izvještaji. Za preuzimanje bonitetne informacije i GFI-a plaća se dodatna naknada u skladu s cjenikom Fine. 

Fizičke osobe mogu koristiti i internetsku aplikaciju Web e-Potpis. Riječ je o, aplikaciji za elektroničko potpisivanje dokumenata. Naknada za korištenje ove aplikacije za fizičke osobe je uračunata u cijenu izdavanja osobnih certifikata.

Osobni certifikati mogu se koristiti i za druge vlastite potrebe, npr. e-Arhiv, e-Dražbu, za potpisivanje PDF dokumenata, poruka elektroničke pošte i sl.

Više o FinaCertRDC pročitajte ovdje