Najuspješnijim poduzetnicima u 2017. godini dodijeljene nagrade Zlatna bilanca

Financijska agencija je danas ekskluzivno predstavila financijske rezultate poslovanja hrvatskih poduzetnika za 2017. godinu te najuspješnijima dodijelila nagrade Zlatna bilanca.

11.06.2018.

Najuspješnijim poduzetnicima u 2017. godini dodijeljene nagrade Zlatna bilanca

Sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2017. godini je tvrtka HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca, ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Prerađivačka industrija.


Dodjela nagrada Zlatna bilanca održana je u Zagrebu, u Hotelu Sheraton, u organizaciji Financijske agencije i pod pokroviteljstvom Vlade RH.


Uvodnim su se govorima nazočnima obratili ministar financija Vlade RH, Zdravko Marić te predsjednik Finine Uprave, Dražen Čović. Analizu financijskih rezultata poslovanja hrvatskog gospodarstva u 2017. godini,  prema prikupljenim i obrađenim Fininim podacima, okupljenima je prezentirao ekonomski analitičar Velimir Šonje. 

Zlatna bilanca je nagrada koju Financijska agencija već deset godina dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti, prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u 5 kategorija: prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik, najbolji među najboljima, izabire se prema tim kriterijima te ima najvišu ocjenu financijskog rejtinga prema Fininoj metodologiji.*

U izbor za Zlatnu bilancu za 2017. godinu, od 120.081 poduzetnika obveznika poreza na dobit – trgovačkih društava bez banaka i osiguravajućih društava, ušlo je 3.785 poduzetnika, od toga 200 mikro, 2.478 malih, 902 srednjih i 205 velikih poduzetnika koji su ostvarili odlične poslovne rezultate te zadovoljili ekonomske i financijske kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki, koje je definirala Fina.

Dobitnici nagrada Zlatna bilanca za 2017. godinu:


1. SUNČANE ŠUME d.o.o., Đakovo
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo


2. KAMENOLOM GORJAK d.o.o., Gornje Jesenje
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Rudarstvo i vađenje


3. HS PRODUKT d.o.o., Karlovac
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Prerađivačka industrija


4. TERMO SERVIS d.o.o.,  Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija


5. SPECTRA - MEDIA d.o.o., Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša


6. FORSET d.o.o., Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Građevinarstvo


7. BAUHAUS – ZAGREB k.d., Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikla


8. TRADE AIR d.o.o., Velika Gorica
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Prijevoz i skladištenje


9. HELIOS d.o.o., Split
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Pružanje smještaja te priprema i usluživanja hrane


10. INCHOO d.o.o., Osijek
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Informacije i komunikacije


11. ZAGREBINSPEKT d.o.o., Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2017. godini u djelatnosti Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti


12. HS PRODUKT d.o.o., Karlovac
sveukupni pobjednik, najuspješniji poduzetnik prema financijskom rejtingu u 2017. godini


* Metodologiju za ocjenu financijskog rejtinga, Fina je izradila u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu. Ocjena financijskoga rejtinga, koju izrađuje Fina, ocjena je boniteta koja s određenom vjerojatnošću predviđa moguće zastoje u plaćanju u narednih godinu dana. Za ocjenu financijskog rejtinga pojedinog poduzetnika koristi se ukupno 10 modela, a temelj je razvrstavanja veličina ukupne imovine.