Preskoči na glavni sadržaj

Jednostavni postupak stečaja potrošača

Postupak jednostavnog stečaja potrošača pokreće Fina za sve one s manjim dugovima te neprekinutom blokadom u trajanju dužem od tri godine. Ako u tom razdoblju ne možete podmiriti novčane obveze u iznosu nižem od 2.654,46 EUR, Fina će vas obavijestiti i zatražiti od vas suglasnost o pokretanju ovog postupka.

Provođenje postupka

01

Poziv za očitovanje

Po primitku Poziva koji će vam uputiti Fina, možete se očitovati jeste li ili niste suglasni s pokretanjem postupka. Ako se ne očitujete, smatrat će se da ste suglasni. Uz poziv ćete dobiti i sažete informacije o samom postupku. 

02

Popunjavanje obrasca

Očitovati se možete putem obrasca Očitovanje potrošača u koji je potrebno unijeti i popis vaše imovine. Potpisani obrazac trebate dostaviti poštom ili osobno na adresu navedenu u Pozivu. 

03

Slanje prijedloga nadležnom sudu

Ako ste se očitovali da ste suglasni s prijedlogom ili ako se uopće niste očitovali, Fina šalje Prijedlog za provedbu postupka nadležnom općinskom sudu. 

04

Objava poziva vjerovnicima

Ako je prijedlog za pokretanje postupka osnovan, sud će na web stranici e-oglasna ploča objaviti poziv svim vašim vjerovnicima da u roku od 45 dana ospore popis imovine i/ili obavijeste sud o imovini koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa. Također, vjerovnici trebaju dostaviti i dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. 

05

Utvrđivanje vrijednosti imovine

Prije otvaranja postupka sud je dužan utvrditi vrijednost imovine te raspolaganje istom u posljednje tri godine. Vrijednost pokretnina ili prava utvrđuje sud po slobodnoj procjeni ili procjenu povjerava sudskom ovršitelju, procjenitelju ili posebnom vještaku. 

06

Otvaranje postupka

Ako sud utvrdi da je unovčiva vrijednost vaše imovine jednaka ili manja od 1.327,23 EUR, donijet će rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača. Time ćete se osloboditi od preostalih dugovanja za koje je proveden jednostavni postupak stečaja potrošača. Ako je vrijednost vaše unovčive imovine veća od 1.327,23 EUR, sud će otvoriti jednostavni postupak stečaja potrošača i imenovati povjerenika koji će u roku od 12 mjeseci nastojati unovčiti imovinska i materijalna prava. Dobivenim iznosom će se namiriti vjerovnici. Ako se pokretnine i prava ne unovče u navedenom roku, one ostaju potrošaču.

07

Rješenje o zaključenju postupka

Ako nakon unovčenja stvari i prava potrebnih za namirenje vjerovnika nisu ispunjeni uvjeti za obustavu postupka, sud će rješenjem zaključiti jednostavni postupak stečaja potrošača i osloboditi vas od preostalih obveza prema vjerovnicima za koje je proveden postupak. Nakon provedbe ovog rješenja, za dugove naznačene u postupku više se neće provoditi ovrha na novčanim sredstvima. 

Napomena

U slučaju kada sud donese rješenje o otvaranju postupka, potrošač može u roku od 60 dana povući Očitovanje kojim je dao suglasnost za provođenje postupka.  Ako se tijekom postupka utvrdi da potrošač nije pošten, odnosno da je prikrio stvarnu imovinu ili zatajio važne informacije, sud će postupak obustaviti. Radi namirenja vjerovnika u jednostavnom postupku stečaja potrošača ne mogu se unovčiti potrošačeve nekretnine, osim u slučaju ako vjerovnici iz jednostavnog postupka stečaja potrošača stupaju u ovršni postupak koji je već pokrenuo neki od tih vjerovnika radi namirenja novčane tražbine.

Obveze od kojih sud ne oslobađa potrošača

  • Zakonske obveze uzdržavanja djece, roditelja i drugih osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati
  • Vraćanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem
  • Naknade štete nastale kaznenim djelom ili prekršajem
  • Naknade štete zbog smrti ili teže tjelesne ozljede

e-Dugovanja

Koristite našu web aplikaciju koja je dostupna putem sustava e-Građani za brz, jednostavan i besplatan uvid u postupke naplate koji su pokrenuti u Fini.

Pregled dokumenata i propisa

Novosti

Financijska pismenost

Saznajte kako bolje upravljati financijama uz savjete stručnjaka, podcaste i videotutoriale.

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s našom uslugom, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.