Preskoči na glavni sadržaj

Podcast s Vinkom Ilak: Kako izbjeći dugove i pravilno raspolagati financijama?

U polusatnom razgovoru za 24sata, Vinka Ilak otkrila je da broj ovršenih kontinuirano pada posljednjih godina te pet stvari koje je dobro znati kako bi izbjegli dug

Da je upravo financijska pismenost jedan od glavnih preduvjeta za bolji život, danas dokazuju i statistike - što više znanja o raspodjeli novčanih sredstava imamo, to je manja šansa da građani završe s blokiranim računom. Upravo zato je jedan od strateških ciljeva na razini politika EU i edukacija stanovništva o toj temi.

- Ne postoji jedan generalni uzrok zašto je netko blokiran. Koliko ima blokiranih, toliko ima i njihovih priča i razloga zašto su se našli u situaciji da su blokirani. Vrlo često je to više elemenata. Statistički gledano, npr. na dug za režije otpada jako malo, oko 1,5% ukupnog duga. Po ukupnoj masi duga, tu dominiraju dugovi prema bankama - ispričala je članica Uprave Fine Vinka Ilak.

Više o principima financijske pismenosti koje je dobro znati kako bi izbjegli dug te mogućnostima koje ovršenik ima saznajte u podcastu:

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.