Preskoči na glavni sadržaj

Predstečajni postupak

Predstečajnim postupkom nastoji se urediti odnos s vjerovnicima, spriječiti nesposobnost plaćanja i održati djelatnost tvrtke. Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnosi dužnik pred nadležnim trgovačkim sudom.

Otvaranje predstečajnog postupka

Nakon podnošenja urednog prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka, sud u roku od osam dana donosi rješenje o otvaranju postupka te imenuje povjerenika koji ispituje i nadzire poslovanje dužnika, provjerava prijavljene tražbine, očituje se o njima, pomaže dužniku s izradom plana restrukturiranja i ostalo.

Predaja dokumentacije

Po otvaranju predstečajnog postupka, vjerovnici, dužnik i povjerenik dužni su u određenom roku Fini dostaviti potrebnu dokumentaciju. Fina dokumentaciju objavljuje na e-Oglasnoj ploči sudova.

Za vjerovnike

Prijava tražbine

Nakon objave rješenja o otvaranju predstečajnog postupka na e-Oglasnoj ploči, vjerovnici imaju rok koji iznosi 21 dan, od dana dostave rješenja o otvaranju, da na propisanom obrascu prijave Fini svoju tražbinu. U roku od 3 dana od dana isteka roka za prijavu tražbine, Fina na e-Oglasnoj ploči objavljuje prijavljene tražbine i tablicu prijavljenih tražbina.

Za dužnike i povjerenike

Očitovanje o prijavljenim tražbinama

Dužnik i povjerenik trebaju, u roku od 30 dana od dana objave tablice prijavljenih tražbina, Fini dostaviti očitovanje o prijavljenim tražbinama. U roku od 3 dana od isteka roka za dostavu očitovanja, Fina na e-Oglasnoj ploči objavljuje očitovanje dužnika i povjerenika o prijavljenim tražbinama, odnosno podatak da očitovanje nije dostavljeno.

Za vjerovnike

Osporavanje tražbine

Vjerovnik može osporiti prijavljenu tražbinu drugog vjerovnika na propisanom obrascu koji podnosi Fini, u roku od 15 dana od dostave očitovanja o prijavljenim tražbinama dužnika i povjerenika, odnosno izostanka očitovanja. U roku od 3 dana od dana isteka roka za osporavanje tražbina, Fina na e-Oglasnoj ploči sudova objavljuje tablicu osporenih tražbina.

Dostava dokumentacije

Dokumentaciju u predstečajnom postupku možete dostaviti osobno ili poštom, s naznakom „Za predstečajni postupak“. Dostava je moguća od ponedjeljka do petka, od 8 do 13 sati, na sljedećim adresama:

AdresaZaprimanje dokumentacije
Fina, RC Zagreb, Ulica grada Vukovara 70, 10000 ZagrebPredstečajni postupci koji se vode pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, Bjelovaru i Varaždinu. 
Fina, RC Osijek, Lorenza Jegera 1, 31000 OsijekPredstečajni postupci koji se vode pred Trgovačkim sudom u Osijeku.
Fina, RC Rijeka, Frana Kurelca 8, 51000 RijekaPredstečajni postupci koji se vode pred Trgovačkim sudom u Rijeci i Pazinu. 

Fina, RC Split, Mažuranićevo šetalište 24b, 21000 SplitPredstečajni postupci koji se vode pred Trgovačkim sudom u Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Prijava tražbine u prekograničnim slučajevima može se podnijeti na e-mail: prijavatrazbine@fina.hr. Navedena e-mail adresa namijenjena je isključivo prijavi tražbine vjerovnika koji ima prebivalište ili sjedište u državi izvan Republike Hrvatske.

Napomena

Ako Fina nakon isteka roka zaprimi dokumentaciju (prijavu tražbine, očitovanje dužnika i povjerenika o prijavljenim tražbinama ili osporene tražbine), dopunit će tablice na e-Oglasnoj ploči sudova nakasnije prvog dana od primitka dokumentacije. Fina će nadležnom trgovačkom sudu  dostaviti cjelokupnu zaprimljenu dokumentaciju u papirnatom obliku u roku od 3 dana od isteka roka za osporavanje tražbina. 

Naknade za prijavu tražbine

Za prijavu tražbine ne plaća se naknada. Na temelju tablice ispitanih tražbina, nadležni sud donosi Rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama kojim utvrđuje obveznika plaćanja naknade za prijavu tražbine (dužnik/vjerovnik).

Ako se pojedina tražbina koja je navedena u Prijedlogu za otvaranje predstečajnoga postupka ospori, podnositelj prijave za prijavu svake tražbine plaća naknadu Fini u iznosu od 2% od iznosa tražbine, ali ne više od 25,00 EUR.

Ako prijavljena tražbina nije navedena u Prijedlogu za otvaranje predstečajnoga postupka i nije osporena, dužnik za prijavu svake tražbine plaća naknadu Fini u iznosu od 2% od iznosa tražbine, ali ne više od 25,00 EUR

Pregled propisa

Saznajte više

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s ovrhama, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.