Preskoči na glavni sadržaj

Ovrha na novčanim sredstvima za poslovne subjekte ovrhovoditelje

Proces namirenja dugovanja može biti izazovan za sve uključene strane. Naša je uloga, sukladno zakonskim propisima, provoditi dio aktivnosti u ovršnom postupku s ciljem izvršenja financijskih obveza. Kako bismo vam olakšali uvid u sve potrebne informacije, unaprijedili smo alate koji su vam dostupni u tom procesu.

Tražite informacije o ovrhama kao poslovni subjekt ovršenik? Sve o tome saznajte ovdje.

Tražite informacije o ovrhama kao građanin? Sve o tome saznajte ovdje.

Kako u Fini pokrenuti naplatu ako vam je netko dužan

Uz uobičajene probleme s kojima se poduzetnici svakodnevno susreću u poslovanju, vrlo je često prisutan i problem naplate potraživanja. Ako dogovor s dužnikom više nije moguć ili ne daje rezultate, nakon provedbe postupka pred sudom, javnim bilježnikom ili na temelju zadužnice, možete u Fini pokrenuti postupak ovrhe na novčanim sredstvima. 

Informirajte se o svojim potraživanjima

Ako ste pokrenuli proces prisilne naplate i želite provjeriti redoslijed po kojem bi ovršenik trebao namiriti sredstva koja vam duguje, detalje o njegovim prethodnim uplatama ili stanje njegova duga prema vama, možete to saznati na našim kanalima informiranja. 

Online servis za uvid u podatke o potraživanjima

e-Blokade za poslovne subjekte

Omogućuje vam brz i jednostavan pristup podatcima o vašim potraživanjima. 

FIZIČKO MJESTO ZA UVID U PODATKE O POTRAŽIVANJIMA

Finine poslovnice

U našim poslovnicama možete dobiti sve podatke o svojim potraživanjima i redoslijedu naplate, uz ispunjen pisani Zahtjev. 

Što ako ne možete naplatiti svoje potraživanje

Obustavljanje provedbe ovrhe

Ako se tražbina iz osnove za plaćanje ovršenika fizičke osobe ne naplati u roku od tri godine od dana primitka osnove za plaćanje u Fini te ako s računa ovršenika nije bilo naplata uzastopno posljednjih šest mjeseci, Fina prestaje s provedbom ovrhe po toj osnovi.

Dug ovršenika time neće nestati, no možete razmisliti imate li interes ustrajati na provedbi ovrhe, s obzirom na to da ovršenik nema sredstava za naplatu tražbine. Ako i dalje želite naplatiti svoj dug, možete pokrenuti novi ovršni postupak ili na drugi način rješavati svoj odnos s dužnikom. 

Slučajevi u kojima se ne obustavlja provedba ovrhe

Fina ne obustavlja provedbu ovrhe u slučaju:

  • Namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta
  • Namirenja budućih obroka po dospijeću 
  • Provođenja mjera osiguranja iz kaznenog postupka

Što morate učiniti ako niste isplatili plaću

Ako niste isplatili plaću svojim radnicima do zadnjeg dana u mjesecu, prema Zakonu o osiguranju radničkih tražbina obvezni ste za svakog neplaćenog radnika podnijeti Zahtjev za provedbu ovrhe nad svojim poslovnim subjektom. 

Cjenik

Za fizičke osobe se naknada za podatke i preslike dokumentacije iz Očevidnika ne naplaćuje, a za pravne osobe se ne naplaćuje Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, specifikacija naplate osnove za plaćanje i ostale potvrde ako podatke traže kao ovršenici. 

Pregled dokumenata i propisa

Dodatne informacije

Fina Info.BIZ

Fina Info.BIZ

Koristite najpouzdaniji izvor informacija o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj.

Novosti o ovrhama

Financijska pismenost

Saznajte kako bolje upravljati financijama uz savjete stručnjaka, podcaste i videotutoriale.

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s ovrhama, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.