Preskoči na glavni sadržaj

Toni Milun i Fina donose serijal edukativnih videa o ovrhama

Trenutno više od 224.000 građana ima blokirane račune, a kako bismo im olakšali i odgovorili na najčešća pitanja, u suradnji s Tonijem Milunom donosimo serijal videa o ovrhama

U cilju jačanja financijske pismenosti, Fina i Toni Milun udružili su snage te snimaju serijal od 10 videa o ovrhama.

1. Ovršen sam, a nisam dobio obavijest. Zašto?

Prvi video se odnosi na situaciju kada saznajete da ste ovršeni, a niste prethodno dobili obavijest.

Najpoznatiji hrvatski TV matematičar objašnjava u kojim slučajevima i zašto se to događa te što možete učiniti u tom slučaju.

Otkrijte koje su vaše mogućnosti i prava, kako najbrže saznati informacije te koje sve opcije imate:

2. Ovršen sam zbog računa od prije tri godine. Što mogu učiniti?

U drugom videu Toni Milun objašnjava slučaj kada vas ovrše zbog zbog računa od prije tri godine. Pogledajte na konkretnom primjeru kakav je postupak u tom slučaju te koje opcije imate:

3. Ovršen sam. Trebam li otvoriti zaštićeni račun?

Treći video obrađuje temu zaštićenog računa u slučaju ovrhe. Kako otvoriti zaštićeni račun, koja primanja možete zaštititi i što ako imate otvorene račune u više banaka, pogledajte u videu:

4. Iznosi plaća koji se mogu zaštititi

U četvrtom videu saznajte koliki iznos plaće možete zaštititi na zaštićenom računu, odnosno koliki dio plaće se može ovršiti. Za taj izračun je jako važan podatak o iznosu prosječne plaće od siječnja do kolovoza 2022. godine.

5. Kako ovrhom naplatiti alimentaciju?

Kako bi ovršili osobu koja ne plaća alimentaciju za zajedničko dijete, potrebno je u Finu predati ovršnu ispravu i Zahtjev za izravnu naplatu. Kako ga ispuniti, što u slučaju ako ste ovršeni i možete li zaštititi alimentaciju na zaštićenom računu, objašnjava Toni Milun u novom videu:

6. Kojim redom se naplaćuje dug?

Ako se dug ne plati na vrijeme, obračunavaju se zatezne kamate i na glavnicu duga i na troškove ovrhe. Kolike su zatezne kamate, što prvo plaćate kada ste ovršeni i kako promjene kamata utječu na vašu otplatu duga, pogledajte u videu:

7. Ovrha radi neisplaćene plaće

Što se događa kada poslodavac upadne u dugove i svako malo je u blokadi, a radnicima je plaća upitna? Kako se radnik može naplatiti i što sve može učiniti, pogledajte u videu:

8. Kada nastupa zastara za dugove?

Nastup zastare je prilično kompleksan, no Toni Milun objašnjava kada nastupa zastara za najčešći slučaj, odnosno dug za režije, telekomunikacijske usluge ili HRT. Dug u ovom slučaju zastarijeva za jednu godinu. No što to točno znači?

9. Što je Očevidnik i mogu li do njega preko e-Građana?

Svaka ovrha vodi se u dokumentu koji se zove Očevidnik. Svaki dužnik može tražiti na uvid očevidnik, odnosno zamoliti u Fini da mu se isprinta bez naknade. Kako ćete znati koji podaci su vam potrebni? Provjerite što vam točno treba ovisno o vašim potrebama i kako do njega doći na e-Građanima:

10. Ovrha poslodavca nad mojom plaćom

Što ako poslodavac zaprimi zahtjev za ovrhom nad plaćom zaposlenika i treba li postupiti po tom zahtjevu? Ovisi o vrsti isprave. Provjerite u kojem slučaju je dužan provesti ovrhu na plaći zaposlenika:

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.