Preskoči na glavni sadržaj
e-Račun u javnoj nabavi

e-Račun u javnoj nabavi

Centralna platforma za razmjenu e-računa između izdavatelja e-računa i obveznika javne nabave.

Zašto je obavezna razmjena e-računa u javnoj nabavi

Prema Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi (naručitelji) su u postupcima javne nabave od 01.12.2018. dužni zaprimati e-račune, a izdavatelji računa od 01.07.2019. izdavati i slati e-račune, sukladno EU normi za e-račun.

Fina ima primarnu ulogu u osiguravanju, održavanju i upravljanju centralnom platformom za razmjenu e-računa između izdavatelja računa i naručitelja u postupcima javne nabave.

Obveznici javne nabave

Putem servisa e-Račun za državu možete zaprimati i slati e-račune. Ovisno o količini računa i stupnju do kojeg želite automatizirati procese, pripremili smo tri modela usluge.

Za obveznike javne nabave koji razmjenjuju manji broj računa

e-Račun za državu

Putem web aplikacije samostalno šaljite, zaprimajte i likvidirajte pojedinačne e-račune. Više informacija o pravima za servis e-Račun za državu i likvidaturi e-računa možete pronaći ovdje

Za obveznike javne nabave koji imaju vlastiti računovodstveni program

Integracija s e-Računom za državu

Povežite svoj računovodstveni program s web servisom e-Račun za državu i razmjenjujte e-račune izravno iz svog računovodstvenog programa.

Za obveznike javne nabave koji žele koristiti usluge posrednika

Razmjena putem informacijskog posrednika

Za razmjenu e-računa koristite usluge informacijskog posrednika po svom izboru, koji posreduje između vas i servisa e-Račun za državu.

Poslovni subjekti - izdavatelji

Putem servisa e-Račun za državu možete slati e-račune obveznicima primjene Zakona o javnoj nabavi. Ovisno o količini računa i stupnju do kojeg želite automatizirati procese, pripremili smo tri modela usluge. 

Za pravne i fizičke osobe koje šalju mali broj računa

e-Račun za državu za izdavatelje

Šaljite svoje e-račune putem besplatne web aplikacije. Za korištenje aplikacije potreban je certifikat. Izvršite online registraciju i šaljite do 15 e-računa mjesečno prema obveznicima javne nabave. Besplatno se registrirajte na servis e-Račun za državu svojim digitalnim certifikatom putem online samoregistracijske forme.

Za tvrtke koje imaju vlastiti računovodstveni program

Integracija s e-Računom za državu

Kreirajte e-račune u svom računovodstvenom programu te ih putem web servisa šaljite prema obveznicima javne nabave.

Za tvrtke koje žele slati i primati e-račune

Razmjena putem informacijskog posrednika

Za slanje e-računa koristite usluge informacijskog posrednika po svom izboru koji posreduje između vas i servisa e-Račun za državu, odnosno naručitelja.

Informacijski posrednici

Servis e-Račun za državu omogućuje da u razmjeni računa s naručiteljima sudjeluju svi sadašnji i budući informacijski posrednici te dobavljači računovodstvenih, odnosno ERP (Enterprise Resource Planning) rješenja. 

Informacijski posrednik pruža uslugu razmjene e-računa između izdavatelja i primatelja te upravlja cjelokupnim procesom izdavanja, zaprimanja i arhiviranja e-računa. 

Dobavljač ERP-a pruža uslugu povezivanja računovodstvenog programa (ERP-a) s centralnom platformom ili servisom informacijskog posrednika.

Fina će svakom informacijskom posredniku koji zadovolji tehničke preduvjete omogućiti povezivanje s web servisom e-Račun za državu nakon uspješno provedenog testiranja. 

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.