Preskoči na glavni sadržaj

Ovrha na novčanim sredstvima za građane ovršenike

Proces namirenja dugova može biti izazovan za sve uključene strane. Naša je uloga, sukladno zakonskim propisima, provoditi dio aktivnosti u ovršnom postupku s ciljem izvršenja financijskih obveza. Kako bismo vam olakšali uvid u sve potrebne informacije, razvili smo alate koji su vam dostupni u tom procesu.

Tražite informacije o ovrhama kao građanin ovrhovoditelj? Sve o tome saznajte ovdje.

Tražite informacije o ovrhama kao poslovni subjekt? Sve o tome saznajte ovdje.

Besplatno se informirajte o svojim dugovanjima

Ako ste ovršeni, a niste sigurni tko vas je ovršio ili na temelju čega, detalje možete provjeriti na našim kanalima informiranja. 

Online servis za uvid u podatke o ovrhama

e-Dugovanja

Omogućuje vam brz i jednostavan pristup podatcima o ovrhama, bez potrebe za odlaskom u poslovnicu. 

Fizičko mjesto za uvid u podatke o ovrhama

Fina poslovnice

U svim našim poslovnicama možete besplatno dobiti osnovne podatke o iznosu duga, ovrhovoditelju te osnovi za plaćanje, a za detaljnije podatke potrebno je ispuniti zahtjev.

Što možete učiniti ako ste ovršeni

Nakon što je u Fini pokrenut postupak prisilne naplate, možete poduzeti određene radnje, ovisno o tome smatrate li da je ovrha osnovana ili neosnovana.

Ako smatrate da je ovrha neosnovana

U slučaju da, nakon informiranja o detaljima ovrhe, smatrate da prisilna naplata nije smjela biti provedena, imate određene mogućnosti kako biste zaštitili svoja prava i interese.

  • Obratite se izravno ovrhovoditelju radi dogovora 
  • Obratite se osobama ovlaštenima za pružanje pravne pomoći
  • Obratite se institucijama za pružanje besplatne pravne pomoći 
  • Sami poduzmite pravne radnje pred sudom ili nadležnim tijelom

Ako smatrate da je ovrha osnovana

Nakon pokretanja postupka prisilne naplate, Fina daje nalog banci za zapljenu vaših sredstava u iznosu ukupnog duga, na rok od 60 dana. Vaša zaplijenjena sredstva nalaze se na posebnom računu u banci i njima nitko ne može raspolagati. Saznajte koje mogućnosti imate u tom razdoblju. 

Uplatite sredstva na svoj tekući račun

Ako je postupak naplate pokrenut u Fini, a na vašem računu u banci nije bilo dovoljno novčanih sredstava i blokirani ste, najjednostavniji i najbrži način je da na svoj tekući račun uplatite novčana sredstva koja će se iskoristiti za namirenje duga. 

Zatražite raniji prijenos zaplijenjenih sredstava

Ako na računima imate dovoljno sredstava za otplatu duga, ubrzajte prijenos zaplijenjenih sredstava i izbjegnite naplatu dodatnih kamata davanjem pisane suglasnosti i prije isteka roka od 60 dana, uz davanje na uvid važeće osobne iskaznice ili putovnice.

Otvorite zaštićeni račun

Ako ste blokirani ili imate ispravu iz koje je vidljivo da ćete biti ovršeni, otvorite zaštićeni račun i zaštitite svoja primanja, naknade i iznose koji su u cijelosti ili djelomično izuzeti od ovrhe. Besplatno ga možete otvoriti putem aplikacije e-Dugovanja na e-Građanima, ili u bilo kojoj našoj poslovnici. 

Blokada računa

Ako na vašim računima nema dovoljno novčanih sredstava za namirenje duga, vaši će se računi blokirati. U trenutku kada se dug u cijelosti podmiri, vaši će se računi deblokirati. Najbrži način na koji možete deblokirati svoj račun jest taj da na njega uplatite sredstva u iznosu duga.

Dodatne mogućnosti

Ako su vam računi blokirani ili ne možete ispuniti svoje novčane obveze, na raspolaganju su vam i druge opcije. 

Jednostavni stečaj potrošača

Postupak pokreće Fina u slučaju da je potrošač bez prekida u blokadi tri godine i ako ima dug koji se trenutačno naplaćuje u Fini u iznosu do 2.654,46 EUR glavnice. 
 

Stečaj potrošača

Ako najmanje 90 dana uzastopno ne možete ispuniti obveze u iznosu većem od 2.654,63 EUR, možete se riješiti svih dugova dospjelih do početka postupka, uključujući i one koji nisu evidentirani u Fini.

Cjenik

Za fizičke osobe se naknada za podatke i preslike dokumentacije iz Očevidnika ne naplaćuje, a za pravne osobe se ne naplaćuje Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, specifikacija naplate osnove za plaćanje i ostale potvrde ako podatke traže kao ovršenici. 

Pregled dokumenata i propisa

Dodatne informacije

Odgovori na vaša najčešća pitanja

Razriješite svoje dvojbe o ovrhama i saznajte koje vam opcije stoje na raspolaganju. 

Novosti o ovrhama

Financijska pismenost

Saznajte kako bolje upravljati financijama uz savjete stručnjaka, podcaste i videotutoriale.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.