Preskoči na glavni sadržaj

Članica Uprave Fine u Studiju 4 o mogućnostima i pomoći ovršenima

U razgovoru sa Željkom Kardumom, Vinka Ilak govorila je o strukturi ovršenih u Hrvatskoj te mogućnostima i načinima na koje im se može pomoći

U povodu besplatnog online panela "Kako zajedno pomoći ovršenima?", članica Uprave Fine Vinka Ilak i Željko Kardum razgovarali su o blokiranim i ovršenim građanima te kako pomoći njima, ali i vjerovnicima.

Online panel održat će se 18. ožujka od 10 do 11 ujutro, a mogu mu pristupiti svi uz prethodnu registraciju te saznati konkretne informacije o ovrhama iz udobnosti vlastitog doma.

Ukupni dug blokiranih drži se na visoke tri milijarde eura, a od ukupnog broja blokiranih građana, njih 487 duguje 962 milijuna eura.

Na pitanje tko zaglavi s dvadesetak milijuna kuna duga, članica Uprave Fine Vinka Ilak objasnila je:

- Imamo malu skupinu građana koji imaju velike iznose. Imamo dužnike koji imaju dug veći od 500 tisuća eura. Sudbine su različite, kao i porijekla tih dugova. Najčešće se radi o situacijama u kojima su građani bili vlasnici firmi i osobno preuzimali obveze tih firmi. Tu su i građani za koje ne postoji način izlaska iz te situacije - osim da im vjerovnik oprosti. Za takve je situacije najbolji način - stečaj potrošača.

Kada se izuzmu 'veliki' dužnici, prosječni blokirani Hrvat duguje 4-5 tisuća eura. Najviše su dužni bankama, osiguranjima te leasing kućama. Najčešće su pak dužni telekomunikacijskim tvrtkama, no ukupan dug njima iznosi oko 2 posto. Značajan je vjerovnik i država, ali ne zbog poreza već neplaćenih kazni, sudskih pristojbi i sl., istaknula je Ilak.

Cijeli razgovor, u kojemu se pričalo i o zaštićenom dijelu primanja izuzetom od ovrhe te troškovima ovršnih postupaka možete pogledati na linku.

Foto: Screenshot/HTV

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.