Preskoči na glavni sadržaj

Platni sustavi

Platni sustavi služe za izvršenje međubankovnih plaćanja, odnosno obračun i namiru platnih transakcija. Fina je uspostavila sustave Euro NKS i EuroNKSInst te upravlja njima.

Platni sustavi u Republici Hrvatskoj

Platni promet, odnosno sustav za prijenos novčanih sredstava s formalnim i standardiziranim postupcima i zajedničkim pravilima za obradu, obračun i/ili namiru platnih transakcija, u Hrvatskoj odvija se putem tri platna sustava. Fina je upravitelj sustava EuroNKS i EuroNKSInst, a sustavom TARGET zajednički upravljaju Banca d'Italia, Banque de France i Deutsche Bundesbank. Nadzorno tijelo sustava TARGET je Europska središnja banka.

EuroNKS

Jedinstvena platna infrastruktura za obračun nacionalnih i prekograničnih SEPA kreditnih transfera i SEPA izravnih terećenja.

EuroNKSInst

Platni sustav za izvršenje SEPA instant kreditnih transfera između njegovih sudionika, u gotovo realnom vremenu.

TARGET

Centralizirani sustav koji omogućuje namiru u novcu središnje banke platnih transakcija EuroNKS-a i EuroNKSInst-a.

Platni sustavi Fine

EuroNKS

Platni sustav za obračun platnih transakcija SEPA kreditnih transfera (SCT) i SEPA izravnih terećenja (SDD)

EuroNKSInst

Ako ste klijent banke koja je sudionik ovog platnog sustava, omogućeno vam je plaćanje u realnom vremenu 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini, neovisno o tome jeste li poslovni ili privatni korisnik. Pritom je maksimalan iznos pojedine instant platne transakcije 100.000 EUR

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.