Preskoči na glavni sadržaj

EuroNKSInst

EuroNKSInst je platni sustav koji omogućuje izvršenje instantnih kreditnih transfera u samo nekoliko sekundi. Navedeno vrijeme uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja. 

Osnovne značajke instant plaćanja putem EuroNKS Inst platnog sustava:

  • Izvršenje plaćanja u gotovo realnom vremenu, najviše do 10 sekundi
  • Uslugu mogu koristiti klijenti banaka koje su sudionice EuroNKSInst-a putem mobilnog ili internetskog bankarstva
  • Plaćanja se provode 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini 
  • Plaćanje se, ovisno o banci, obavlja kroz postojeće forme naloga, označavanjem opcije "Instant plaćanje", a platitelj odmah može vidjeti je li njegovo plaćanje uspješno izvršeno
  • Obračunski dan jednak je kalendarskom danu
  • Maksimalni iznos plaćanja po pojedinoj platnoj transakciji iznosi 100.000 EUR

NKSInst je platni sustav kojemu je Hrvatska narodna banka, u skladu s odredbama Zakona o platnom prometu, izdala odobrenje za rad u veljači 2020. godine, a započeo je s radom 29. listopada 2020. godine. Uvođenjem eura kao nacionalne valute u Republici Hrvatskoj, od 1.1.2023. godine sustav nastavlja s radom pod nazivom EuroNKSInst, a Pravila rada platnog sustava EuroNKSInst prilagođena su izmjenama vezanim za uvođenje nove nacionalne valute. EuroNKSInst je usklađen s pravilima SCT Inst sheme Europskog platnog vijeća. 

Pravila rada donosi Fina, uz suglasnost Hrvatske narodne banke. 

Od 24. lipnja 2023. EuroNKSInst se uključio u TARGET Instant Payment Settlement (TIPS), platni sustav Europske središnje banke, čime je sudionicima sustava omogućeno izvršenje prekograničnih instantnih plaćanja. Od 26. lipnja 2023. u sustavu se obrađuju i prve prekogranične instantne platne transakcije, čime je završena posljednja faza migracije Finine platne infrastrukture na euro.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.