Preskoči na glavni sadržaj

e-Građani i e-Poslovanje

Građani i poslovni subjekti mogu odgovarajućom vjerodajnicom putem sustava e-Građani i e-Poslovanje jednostavno pristupiti e-uslugama javnog sektora.

Komponente sustava e-Građani i e-Poslovanje

Središnji državni portal

Osnovna svrha Središnjeg državnog portala jest objedinjavanje informacija državnih institucija, kako bi građani na što jednostavniji način došli do traženih informacija. Informacije na Središnjem državnom portalu uređuje SDURDD.

Korisnički pretinac

Korisnički pretinac omogućuje primanje službenih poruka vezanih za javne usluge, postupke i statuse te njihov pregled, upravljanje i pohranu. Posao uspostave i operativnog vođenja Korisničkog pretinca povjeren je APIS IT d.o.o.

NIAS

Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav omogućuje sigurnu i pouzdanu identifikaciju te autentifikaciju korisnika, koji temeljem vjerodajnice dobivaju jedinstveni elektronički identitet za pristup e-uslugama. Posao uspostave i operativnog vođenja sustava NIAS povjeren je Fini.

Uloga Fine u uspostavljanju i vođenju sustava NIAS

Sustav NIAS omogućuje identifikaciju i autentifikaciju korisnika koji upotrebom vjerodajnica pristupaju javnim e-uslugama. U okviru ovog sustava, Fina je implementirala i aktivno upravlja raznim komponentama.

01

Web aplikacija e-Ovlaštenja

Ova aplikacija omogućuje ovlaštenim osobama generiranje i upravljanje e-punomoćima za pristup e-uslugama.

02

Autorizacijski web servis e-Ovlaštenja

Web servis omogućuje dohvat autorizacijskih podataka nadležnih registara o subjektima za koje korisnik ima prava zastupanja, kao i dohvat podataka o e-punomoćima iz web aplikacije e-Ovlaštenja.

03

Podrška kroz Finin virtualni šalter

Online sustav za predaju dokumentacije (OSPD) omogućuje upravljanje podacima o poslovnim subjektima i zakonski ovlaštenim osobama za poslovne subjekte.

04

Čvor

Omogućuje pristup korisnika s notificiranom hrvatskom vjerodajnicom na e-usluge u zemljama EU/EEA, kao i pristup korisnika s vjerodajnicama iz EU/EEA e-uslugama u Hrvatskoj.

e-Ovlaštenja

Rješenje koje poslovnim korisnicima omogućuje generiranje i upravljanje dokumentima e-Punomoći za pristup na e-uslugu, kao i registraciju na poslovne e-usluge putem web sučelja. 

Pristupite e-uslugama odgovarajućom vjerodajnicom

Za ulaz u sustav e-Građani i e-Poslovanje potrebna je vjerodajnica s Liste prihvaćenih vjerodajnica one razine sigurnosti koju propisuje e-usluga kojoj pristupate. EU/EEA vjerodajnicama možete pristupiti e-uslugama za prekogranične korisnike. U našim poslovnicama možete zatražiti izdavanje vjerodajnica s kojima se možete prijaviti na e-usluge iz sustava e-Građani i e-Poslovanje.

Osobni soft certifikat

Vjerodajnica značajne razine sigurnosti u soft obliku (zaštićenoj datoteci) na kojoj se nalaze osobni certifikati za autentifikaciju i elektronički potpis za fizičke osobe.

mToken

Vjerodajnica značajne razine sigurnosti, koja putem mobilne aplikacije omogućava kreiranje jednokratne lozinke za prijavu na odabranu e-uslugu unutar sustava e-Građani i e-Poslovanje. Vjerodajnicu izdaje CARNet, a u našim poslovnicama možete obaviti registraciju i preuzeti aktivacijske kodove. 

ePass

Vjerodajnica niske razine sigurnosti koja se temelji na korisničkom imenu i lozinki za pristup e-uslugama unutar sustava e-Građani i e-Poslovanje. Možete ju preuzeti u našim poslovnicama. 

Kontakt centar

Za dobivanje informacija u vezi sa sustavom e-Građani i vjerodajnicama ePASS i mToken, obratite se Kontakt centru na broj 072/ 200 027 ili na e-mail pomoc@e-gradjani.gov.hr

Za dobivanje informacija u vezi sa sustavom e-Poslovanje te korištenjem aplikacije e-Ovlaštenja, obratite se Kontakt centru na broj 072/ 200 027 ili na e-mail pomoc@e-poslovanje.gov.hr

Radno vrijeme korisničke podrške je radnim danom od 08:00 do 20:00 sati te subotom od 08:00 do 13:00 sati. Za probleme s korištenjem ostalih vjerodajnica, trebate se javiti korisničkoj podršci izdavatelja vjerodajnice.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.