Preskoči na glavni sadržaj

Digitalna pristupačnost

Izjava o pristupačnosti

Fina nastoji svoju web stranicu učiniti pristupačnom u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN, 17/19) kojim se prenosi Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 2. 12. 2016.).

Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na mrežno sjedište Fine na adresi https://www.fina.hr.

Stupanj usklađenosti 

Mrežno sjedište https://www.fina.hr djelomično je usklađeno sa Zakonom zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

Nepristupačan sadržaj

Sadržaj naveden u nastavku nepristupačan je iz sljedećih razloga:

 • Slike na naslovnoj stranici nemaju prikladan opis jer trenutačna funkcionalnost sustava za objavu stranica unutar navedenog mrežnog sjedišta to ne podržava
 • Audiosadržaj, videosadržaj i tablični sadržaji, slike i složene slike (primjerice grafovi) nemaju prikladan tekstualni opis
 • Poveznice na naslovnoj stranici, koje se nalaze ispod naziva tema, nisu istaknute pa korisnik ne prepoznaje odmah da je riječ o poveznicama
 • Pojedine poveznice nemaju prikladan opis
 • Pojedini obrasci nemaju odgovarajući opis pristupačan osobama koji koriste čitače ekrana
 • S pomoću tipkovnice se ne može u cijelosti pristupiti postavkama pristupačnosti ni sadržaju stranice
 • Nije zadovoljen zahtjev da se izbornici i podizbornici aktiviraju klikom odnosno dodirom, a ne prelaskom pokazivača preko njega

Fina radi na uklanjanju uočenih neusklađenosti.  

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena 22. rujna 2020. godine, prema Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2018/1523.

Procjena usklađenosti sa zahtjevima pristupačnosti rezultat je Finine samoprocjene.
Izjava je zadnji put preispitana 22. rujna 2020. godine. Fina će redovito revidirati ovu izjavu po otklanjanju razloga zbog kojih su pojedini sadržaji bili nepristupačni.

Povratne informacije i podatci za kontakt

Molimo korisnike ove web stranice, ako primijete neusklađen sadržaj koji nije obuhvaćen ovom izjavom, da o tome obavijeste Finu ili postave upit u vezi s pristupačnosti mrežnog sjedišta putem e-maila: pristupacnost@fina.hr

Postupak praćenja provedbe propisa

Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske je tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti, kao i za nadzor nad provedbom Zakona.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ove web stranice, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem e-maila: pristupacnost@pristupinfo.hr

Izjava o pristupačnosti za programska rješenja za pokretne uređaje

Financijska agencija nastoji svoje programsko rješenje za pokretne uređaje (mFina) učiniti pristupačnim u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN, 17/19) kojim se prenosi Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća, od 26. listopada 2016., o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 2. 12. 2016.).

Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na programsko rješenje za pokretne uređaje mFina.

Stupanj usklađenosti

Programsko rješenje za pokretne uređaje mFina djelomično je usklađeno sa Zakonom zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

Nepristupačan sadržaj

Sadržaj naveden u nastavku nepristupačan je zbog sljedećih razloga:

 • Aplikacija ne definira svrhu na svim elementima, kako bi treći alati mogli prikazati elemente na drugi način.
 • Razina kontrasta između boja, slika i teksta nije u odgovarajućim omjerima. Razlog tomu je trenutačni dizajn mobilne aplikacije koji se planira promijeniti u narednom razdoblju.
 • Tekst unutar mobilne aplikacije nije moguće povećati te nije moguće promijeniti poravnanje i odmak znakova. U planu je prilagodba dizajna aplikacije u narednom razdoblju.
 • U slučaju povećanja sadržaja na određeni postotak, sadržaj se neće prikazati u jednom stupcu i zahtjevat će pomicanje ekrana u jednom smjeru.
 • Kretnje po aplikaciji nije moguće napraviti korištenjem isključivo tipkovnice.
 • Korisnika se ne obavještava da će u slučaju neaktivnosti izgubiti podatke koji se trenutačno nalaze na pregledu. Budući da mobilna aplikacija prikazuje neke podatke koji su osjetljivi i dostupni korisniku samo uz prethodnu autorizaciju, ista implementira mehanizme zaštite koji onemogućuju zadovoljavanje navedenog zahtjeva.
 • U slučaju korištenja tipkovnice, korisnik ne vidi uvijek gdje mu je fokus. Razlog tomu je trenutačni dizajn mobilne aplikacije koji se planira promijeniti u narednom razdoblju.
 • Nisu svi elementi preko kojih korisnik ostvaruje akciju zadovoljavajuće veličine. Razlog tomu je trenutačni dizajn mobilne aplikacije koji se planira prilagoditi u narednom razdoblju.
 • Za odrađene tekstove i riječi ne postoji dodatno pojašnjenje. Razlog tomu je trenutačni dizajn mobilne aplikacije koji se planira prilagoditi u narednom razdoblju.

Fina radi na uklanjanju uočenih neusklađenosti.  

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena 21. rujna 2021. godine, prema Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2018/1523.

Procjena usklađenosti sa zahtjevima pristupačnosti rezultat je Finine samoprocjene.

Izjava je zadnji put preispitana 21. rujna 2021. godine. Fina će redovito revidirati ovu izjavu po otklanjanju razloga zbog kojih su pojedini sadržaji bili nepristupačni.

Povratne informacije i podatci za kontakt

Molimo korisnike programskog rješenja za pokretne uređaje mFina, ako primijete neusklađen sadržaj koji nije obuhvaćen ovom izjavom, da o tome obavijeste Finu ili postave upit u vezi s pristupačnosti programskog rješenja za pokretne uređaje mFina putem e-maila: pristupacnost@fina.hr

Postupak praćenja provedbe propisa

Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske je tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti, kao i za nadzor nad provedbom Zakona.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem e-maila: pristupacnost@pristupinfo.hr.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.