Preskoči na glavni sadržaj

Predstečajna nagodba

Postupak predstečajne nagodbe provodi se s ciljem uspostavljanja likvidnosti i solventnosti dužnika koji su stekli uvjete za pokretanje postupka propisane Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Zakonske odredbe

Stečajni zakon (NN 71/15) je stupio na snagu 1. rujna 2015. godine te su od tada prestale važiti odredbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (NN 108/12, 144/12, 81/13 i 112/13, 121/13, 71/15, 78/15, 114/22) koje se odnose na postupak predstečajne nagodbe. Stečajnim zakonom je propisano da će se postupci predstečajne nagodbe, pokrenuti na temelju Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, dovršiti prema odredbama tog Zakona.

Javna priopćenja

Na Fininim stranicama javno se objavljuju pismena donesena u postupku predstečajne nagodbe koje je potrebno javno objaviti, sukladno članku 28. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Smatrat će se da je priopćenje obavljeno protekom osmoga dana od dana objave pismena.

Obavijest

Pred Financijskom agencijom provodili su se postupci predstečajne nagodbe pokrenuti prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za koje su prijedlozi za pokretanje postupka podneseni do 1.9.2015. godine.

Nakon 1.9.2015. godine predstečajni postupak provodi se sukladno odredbama Stečajnog zakona te se isti postupak pokreće i provodi pred nadležnim trgovačkim sudovima

Pismena vezana za navedene predstečajne postupke objavljuju se samo na e-oglasnoj ploči sudova

Pregled dokumenata i propisa

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s predstečajnim nagodbama, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.