Preskoči na glavni sadržaj

Ovrha na novčanim sredstvima za poslovne subjekte ovršenike

Proces namirenja dugovanja može biti izazovan za sve uključene strane. Naša je uloga, sukladno zakonskim propisima, provoditi dio aktivnosti u ovršnom postupku s ciljem izvršenja financijskih obveza. Kako bismo vam olakšali uvid u sve potrebne informacije, unaprijedili smo alate koji su vam dostupni u tom procesu.

Tražite informacije o ovrhama kao poslovni subjekt ovrhovoditelj? Sve o tome saznajte ovdje.

Tražite informacije o ovrhama kao građanin? Sve o tome saznajte ovdje.

Besplatno se informirajte o svojim dugovanjima

Ako se vaša tvrtka nađe u situaciji da je ovršena, a vi niste sigurni tko vas je ili na temelju čega ovršio, detalje možete provjeriti kroz naše kanale informiranja. 

Online servis za uvid u podatke o ovrhama

e-Blokade za poslovne subjekte

Omogućuje vam brz i jednostavan pristup podatcima o ovrhama, bez potrebe za odlaskom u poslovnicu Fine. 

Fizičko mjesto za uvid u podatke o ovrhama

Fina poslovnice

U svim našim poslovnicama možete besplatno dobiti osnovne podatke o iznosu duga, ovrhovoditelju te osnovi za plaćanje, a za detaljnije podatke potrebno je ispuniti zahtjev.

Što možete učiniti ako je vaša tvrtka ovršena

Nakon što je u Fini pokrenut postupak prisilne naplate, možete poduzeti određene radnje, ovisno o tome smatrate li da je ovrha osnovana ili neosnovana.

Ako smatrate da je ovrha neosnovana

U slučaju da, nakon informiranja o detaljima ovrhe, smatrate da prisilna naplata nije smjela biti provedena, imate određene mogućnosti kako biste zaštitili svoja prava i interese.

  • Obratite se izravno ovrhovoditelju radi dogovora 
  • Obratite se osobama ovlaštenima za pružanje pravne pomoći
  • Obratite se institucijama za pružanje besplatne pravne pomoći 
  • Sami poduzmite pravne radnje pred sudom ili nadležnim tijelom

Ako smatrate da je ovrha osnovana

Nakon pokretanja postupka prisilne naplate, Fina daje nalog banci za zapljenu vaših sredstava u iznosu ukupnog duga, na rok od 60 dana. Vaša zaplijenjena sredstva nalaze se na posebnom računu u banci i njima nitko ne može raspolagati. Saznajte koje mogućnosti imate u tom razdoblju. 

Uplatite sredstva na svoj račun

Ako je postupak naplate pokrenut u Fini, a na vašem računu u banci nije bilo dovoljno novčanih sredstava i blokirani ste, najjednostavniji i najbrži način je da na svoj račun uplatite novčana sredstva koja će se iskoristiti za namirenje duga. 

Zatražite raniji prijenos zaplijenjenih sredstava

Ako na računima imate dovoljno sredstava za otplatu duga, ubrzajte prijenos zaplijenjenih sredstava i izbjegnite naplatu dodatnih kamata davanjem pisane suglasnosti i prije isteka roka od 60 dana, uz davanje na uvid važeće osobne iskaznice ili putovnice.

Blokada računa

Ako na vašim računima nema dovoljno novčanih sredstava za namirenje duga, vaši će se računi blokirati. U trenutku kada se dug u cijelosti podmiri, vaši će se računi deblokirati. Najbrži način na koji možete deblokirati svoj račun jest taj da na njega uplatite sredstva u iznosu duga.

Omogućite drugima da vode postupak ovrhe umjesto vas

Za poduzimanje pojedinih ili svih radnji u postupku ovrhe, ovrhovoditelj i ovršenik mogu opunomoćiti treću stranu, no ona ne smije biti pravna osoba.

Dodatne mogućnosti

Ako je postupak naplate pokrenut u Fini i računi vaše tvrtke su blokirani, najjednostavniji i najbrži način za namirenje duga je uplata novčanih sredstava na račun tvrtke. U slučaju da nemate tu mogućnost, na raspolaganju su vam i druge opcije. 

Predstečajni postupak

Ako procijenite da nećete moći uredno izvršavati svoje obveze, a želite urediti odnos s ovrhovoditeljima i nastaviti poslovanje, možete zatražiti pokretanje predstečajnog postupka. 

Stečajni postupak

Ako je vaša tvrtka blokirana u neprekinutom razdoblju od 120 dana, Fina je dužna u roku od 8 dana pred nadležnim sudom pokrenuti stečajni postupak. 

Cjenik

Za fizičke osobe se naknada za podatke i preslike dokumentacije iz Očevidnika ne naplaćuje, a za pravne osobe se ne naplaćuje Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, specifikacija naplate osnove za plaćanje i ostale potvrde ako podatke traže kao ovršenici. 

Pregled dokumenata i propisa

Dodatne informacije

Odgovori na vaša najčešća pitanja

Razriješite svoje dvojbe o ovrhama i saznajte koje vam opcije stoje na raspolaganju. 

Novosti o ovrhama

Financijska pismenost

Saznajte kako bolje upravljati financijama uz savjete stručnjaka, podcaste i videotutoriale.

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s ovrhama, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.