Preskoči na glavni sadržaj

Što znači osobni bankrot? Vinka Ilak objasnila u emisiji "Kod nas doma"

Postoji li osobni bankrot u Hrvatskoj i kako se on provodi, pojasnila je Vinka Ilak, članica Uprave Fine u razgovoru s Tonijem Milunom

U Hrvatskoj se osobni bankrot zove stečaj potrošača, a imamo ga od 2016. godine i dijeli se na jednostavni stečaj potrošača i stečaj potrošača, objasnila je Vinka Ilak.

- Od 2019. godine imamo jednostavni stečaj potrošača, a do njega dolazi u situaciji kada ste blokirani duže od 3 godine ali za iznos manji od 20.000 kuna, odnosno 2654 eura. Kada se ispune ti uvjeti, Fina stečaj pokreće automatski. Najprije Fina šalje poziv u kojem vas poziva da se očitujete želite li ili ne jednostavni stečaj potrošača. Korisnik može odgovoriti da ga želi ili ne želi ili se ne očitovati. Ako se ne očituje, smatra se da pristaje na stečaj potrošača. U tom slučaju i, ako je korisnik odabrao da želi stečaj potrošača, Fina šalje prijedlog za otvaranje stečaja nadležnom Općinskom sudu koji će zatim provjeriti imate li imovine. Ako sud utvrdi da imate imovinu koja je manje vrijedna od 10.000 kuna (to se odnosi na pokretnine i prava), donosi rješenje kojim se otvara i istovremeno zaključuje stečaj potrošača. Kada nakon 15 dana rješenje postane pravomoćno, ako nije uložena žalba, sud to rješenje dostavlja u Finu i sve one ovrhe koje su bile navedene u tih 2645 eura i provodile su se u Fini, trajno se obustavljaju i vi te dugove više niste dužni - razjasnila je Ilak.

Na pitanje Tonija Miluna, što ako sud procijeni da imate imovinu koja vrijedi više od 10.000 kuna, Ilak odgovara:

- U tom slučaju sud donosi rješenje kojim se otvara jednostavni stečaj potrošača i imenuje povjerenika koji onda idućih godinu dana pokušava unovčiti vašu imovinu. Ako imate automobil, pokušat će ga prodati na dražbi, ako imate dionice, pokušat će ih prodati. Nakon proteka od godinu dana, bilo da se ta imovina prodala i dugovi su se namirili, ili se nije prodala, ili se prodala, a dugovi nisu u cijelosti namireni, donosi se rješenje kojim se zaključuje stečaj potrošača i opet vas se oslobađa svih preostalih obveza od 2654 eura koji su preostali.

 

Od siječnja 2019. godine otvoreno je preko 160.000 jednostavnih stečaja potrošača, a uspješno ih je okončano 64.000.

No kada je riječ o velikom osobnom bankrotu, stečaju potrošača, Vinka Ilak objašnjava da on nikad ne ide automatizmom.
- Za pravi stečaj potrošača, nužno je da ga pokrene sam dužnik. Može ga pokrenuti i vjerovnik, ali ne može se provesti bez suglasnosti dužnika. On postoji još od 2016. godine, do danas imamo otvorenih 430 stečaja potrošača, a uspješno ih je zaključeno 39, i tim potrošačima su izbrisani svi dugovi.

Na pitanje kome se isplati stečaj potrošača, članica Uprave Fine zaključuje:

- Najveća razlika između jednostavnog i pravog stečaja potrošača je što kod pravog stečaja, sve obveze i svi dugovi, bez da ste ih naveli i bez obzira gdje su pokrenuti, prestaju. U situaciji kada ste puno više dužni nego što vrijedi vaša imovina, i kada je izgledno da vi te dugove nikada nećete moći vratiti, vrlo često i zbog kamata uslijed dugotrajnog dugovanja, to su situacije kada bi dužnici trebali razmisliti o stečaju potrošača.

Cijelo gostovanje možete pogledati preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Foto: Screenshot/HRT

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.