Preskoči na glavni sadržaj

Osnovni pojmovi o ovrhama

Ovrha – postupak koji pokreće vjerovnik kako bi od svog dužnika prisilno naplatio dug koji dužnik nije dobrovoljno i na vrijeme platio. 

Ovrhovoditelj – vjerovnik koji je pokrenuo ovrhu protiv dužnika koji nije na vrijeme platio, npr. teleoperater kojem niste na vrijeme platili račun za obavljene usluge.

Ovršenik – dužnik koji nije na vrijeme ispunio svoju obvezu prema vjerovniku i protiv kojeg je vjerovnik pokrenuo ovrhu.

Dugovanje – iznos novčanih sredstava koji dužnik duguje vjerovniku (iznos koji ste dužni platiti fizičkoj ili pravnoj osobi za obavljenu uslugu, proizvod i sl., npr. dug po računu za struju, vodu).

Potraživanje - iznos novčanih sredstava koji vjerovnik potražuje od dužnika, odnosno novčani iznos koji dužnik nije platio vjerovniku, a vjerovnik ima pravo naplatiti ga.

Ovrha na novčanim sredstvima - ovrha koja se provodi na svim računima ovršenika koji su otvoreni u bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i na oročenim novčanim sredstvima u bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj (npr. štednja po viđenju ili oročeni depozit, ali samo po dospijeću depozita, ne prije tog datuma, osim ako sam ovršenik s bankom ne dogovori da se ugovor o depozitu raskine). Ako ovršenik nema otvorenih računa ni oročenih novčanih sredstava u Republici Hrvatskoj, Fina ne može provesti ovrhu i o tome će obavijestiti ovrhovoditelja koji je pokrenuo ovrhu u Fini.

Osnova za plaćanje - isprava koju ovrhovoditelj, sud ili drugo nadležno tijelo dostavlja Fini kako bi provela ovrhu na novčanim sredstvima ovršenika (npr. presuda, rješenje o ovrsi, nagodba, zadužnica, obračun poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće, otpremnine i naknade za neiskorišteni godišnji odmor, prekršajni nalog itd.). 

Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje - baza podataka koja sadrži informacije o redoslijedu naplate ovrhovoditelja i stanju otplate duga. Fina ga vodi u elektroničkom obliku te ga je dužna čuvati trajno.

Blokada računa – ako pri provedbi ovrhe na novčanim sredstvima ovršenik nema dovoljno novčanih sredstava na svojim računima da se dugovanje naplati u cijelosti, svi njegovi računi bit će blokirani do trenutka kada će se dug u cijelosti naplatiti. 

Zaštićeni račun – poseban račun na koji se uplaćuju primanja i naknade koje su u cijelosti ili djelomično izuzete (zaštićene) od ovrhe. Osoba koja želi otvoriti zaštićeni račun, čak i ako protiv nje nije prethodno pokrenuta ovrha u Fini, može ga otvoriti putem e-Dugovanja ili dolaskom u poslovnicu Fine.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.