Preskoči na glavni sadržaj

Prava radnika u slučaju neisplate plaće

U slučaju blokade ili stečaja poslodavca, sva primanja na koja imate pravo u cijelosti su izuzeta od ovrhe i mogu se zaštititi zaštićenim računom. Minimalna plaća prema Zakonu o osiguranju radničkih tražbina je mjesečni iznos bruto plaće koji vam pripada za rad u punom radnom vremenu, sukladno posebnom propisu. 

Ostvarite svoja prava

U slučaju neisplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, možete poduzeti određene radnje kako biste ostvarili svoja prava.

U slučaju neisplate plaće

Prema Zakonu o radu, poslodavac koji na dan dospjelosti u cijelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu, dužan je do kraja mjeseca radniku dostaviti obračun o neisplati plaće.

Možete zatražiti provedbu ovrhe na novčanim sredstvima poslodavca u postupku izravne naplate. Potrebno je u jednu od naših poslovnica osobno, ili preporučenom poštom s povratnicom, dostaviti obračun o neisplati plaće i potpisan Zahtjev za izravnu naplatu. Budući da se radi o tražbini po osnovi neisplaćene plaće, niste dužni uplatiti predujam i on će se naplatiti na teret poslodavca kao ovršenika.

U slučaju stečaja poslodavca

Ako je otvoren stečajni postupak nad vašim poslodavcem trebate se obratiti Agenciji za osiguranje radničkih tražbina (AORT) i podnijeti zahtjev za osiguranje tražbina.

Ostvarujete pravo na isplatu:

  • Neisplaćene plaće ili naknade plaće, u visini do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec zaštićenog razdoblja. Riječ je o razdoblju od posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečajnog postupka, ili posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, ako je isti prestao unutar šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka
  • Neisplaćene naknade plaće za bolovanje u zaštićenom razdoblju koju je, prema propisima o zdravstvenom osiguranju, bio dužan isplatiti poslodavac iz svojih sredstava, do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec proveden na bolovanju
  • Neisplaćene naknade za neiskorišteni godišnji odmor na koji je radnik stekao pravo do otvaranja stečajnog postupka do iznosa minimalne plaće, kao ekvivalenta mjesečnoj plaći iz točke 1
  • Otpremnine u visini polovice otpremnine utvrđene u stečajnom postupku, a najviše do polovice najvišeg iznosa zakonom propisane otpremnine 
  • Pravomoćno dosuđene naknade štete zbog pretrpljene ozljede na radu ili profesionalne bolesti, u visini do jedne trećine pravomoćno dosuđene naknade štete.

U slučaju blokade računa poslodavca

Ako su vašem poslodavcu računi blokirani i nije vam isplatio plaću, on je dužan podnijeti Fini obračun plaće te Zahtjev za prisilnu naplatu za svakog radnika pojedinačno. Ako nije moguće provesti ovrhu zbog nedostatka sredstava na računu, Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) će vam isplatiti dio neisplaćene plaće/naknade u visini minimalne plaće i preuzeti pravo ovrhovoditelja za isplaćeni iznos.

Ostvarujete pravo na isplatu:

  • Do tri neisplaćene plaće odnosno naknade plaće, u visini do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec za koji plaća/naknada nije isplaćena. Ako je poslodavac djelomično isplatio plaću u iznosu manjem od minimalne plaće, za taj mjesec radnik ostvaruje pravo na isplatu minimalne plaće umanjene za iznos koji je isplaćen.
  • Do tri neisplaćene naknade plaće za bolovanje koju je prema propisima o zdravstvenom osiguranju bio dužan isplatiti poslodavac iz svojih sredstava, do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec proveden na bolovanju.

Poveznice za brz i jednostavan pristup

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s ovrhama, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.