Preskoči na glavni sadržaj

Čemu služe dva osobna certifikata na QSCD kriptouređaju (USB stick)

QSCD kriptouređaj (Fina kriptouređaj) je kvalificirano sredstvo za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa i pristup brojnim e-servisima.

Ovaj uređaj sadrži dva tipa certifikata:

  • Kvalificirani certifikat za kvalificiran elektronički potpis se koristi za izradu elektroničkih potpisa koji su, sukladno eIDAS uredbi, izjednačeni s vlastoručnim potpisom. Na nedvojben način je povezan s potpisnikom te omogućava njegovu identifikaciju.
  • Certifikat za autentikaciju se koristi za izradu elektroničkog potpisa te jaku autentikaciju i enkripciju ključa

Za korištenje većine poslovnih elektroničkih servisa potrebna su oba certifikata na jednom kriptouređaju stoga ih Fina izdaje u paru. U slučaju potrebe i na zahtjev korisnika, moguće je izdati samo jedan certifikat na kriptouređaju.

Oba certifikata na Fina kriptouređaju (USB stick) omogućuju pristup Fininim i ostalim javnim e-servisima i uslugama.

Vrsta potpisa koju je potrebno koristiti je propisana od strane institucije koja je vlasnik servisa ili je definirana nekim od propisa.

Zašto korisnicima „sigurnog kriptouređaja“ preporučamo prelazak na Fina QSCD kriptouređaj

Zbog nove EU uredbe eIDAS, koja teži većoj sigurnosti i interoperabilnosti, preporučuje se izdavanje certifikata na QSCD uređaju – Fina kriptouređaju (USB stick), stoga novim korisnicima izdajemo certifikate isključivo na ovom uređaju.

Korisnici certifikata na „sigurnom kriptografskom uređaju“ mogu do isteka ili opoziva koristiti certifikate za predviđene namjene. Novim korisnicima preporučamo podnošenje Zahtjeva za izdavanje EU kvalificiranog certifikata isključivo na QSCD uređaju odnosno Fina kriptouređaju (USB stick). Ovaj uređaj, za razliku od „sigurnog kriptouređaja“ pruža veću sigurnost elektroničkog potpisa, prekogranično priznavanje te izjednačenost s vlastoručnim potpisom u EU.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.