Preskoči na glavni sadržaj

Odgovori na vaša najčešća pitanja

Za dobivanje informacija o vašem dužniku, Fini trebate dostaviti zahtjev i ispravu iz koje je vidljivo da netko prema vama ima dugovanje (sudsku presudu, zadužnicu, rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave itd.).

U tom slučaju, Fina će vam dati podatke o ukupnom iznosu neizvršenih osnova za plaćanje (ukupan iznos blokade) i trajanju blokade računa, je li u posljednjih šest mjeseci bilo naplata po ranije dostavljenim osnovama za plaćanje te podatak ima li ovršenik račun otvoren u banci (ako ovršenik nema računa otvorenih u banci sa sjedištem u Hrvatskoj, Fina ne može provesti ovrhu na novčanim sredstvima). 

Ako ste pokrenuli ovrhu u Fini na novčanim sredstvima, ne postoji zapreka da istovremeno pokrenete ovrhu i na drugim predmetima ovrhe (nekretnini, pokretnini, poslovnom udjelu, motornom vozilu, plaći, mirovini, itd.).

Ovršni zakon ne zabranjuje istovremeno vođenje više ovršnih postupaka na različitim predmetima ovrhe. Ovrhovoditelj u tom slučaju mora paziti da se ne preplati, odnosno da se ne namiri za veći iznos od iznosa ukupnog duga.

Ako se u roku od 3 godine od dana zaprimanja osnove za plaćanje, dugovanje ne naplati u cijelosti i ako zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakvih naplata, Fina prestaje s provedbom ovrhe po toj osnovi za plaćanje za ovršenika koji je fizička osoba (prema čl.12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima). 

Iako se ovrha više ne provodi, dug nije prestao i ovrhovoditelj može ponovno pokrenuti ovrhu dostavom iste osnove za plaćanje, uz odgovarajući zahtjev (Zahtjev za izravnu naplatu / Zahtjev za naplatu) i prethodno plaćeni predujam.

Imate dodatna pitanja? Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći.

Ako vam je potrebno dodatno pojašnjenje ili imate bilo kakvo pitanje u vezi s ovrhama, slobodno nam se javite.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.