Preskoči na glavni sadržaj

Donesite odluku o odabiru mirovine

Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju svi osiguranici, koji su osigurani u oba mirovinska stupa, a pokrenuli su postupak za ostvarivanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu s datumom 1. siječnja 2019. godine i kasnije, trebaju sami izabrati žele li ostvariti pravo na mirovinu samo iz I. stupa ili iz oba stupa mirovinskog osiguranja (I. + II. stup). 

Odlazak u mirovinu iz II. stupa 

Ako ste osigurani u oba stupa mirovinskog osiguranja, zahtjev za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu podnosite u HZMO.

Radi lakše odluke pri odabiru mirovine, od REGOS-a ćete na kućnu adresu dobiti Informativni izračun mirovine s pokrovnim pismom.

Vrstu mirovine odabirete u našoj najbližoj poslovnici gdje se obavljaju poslovi REGOS-a, u poslovnici Mirovinskih informativnih centra ili putem interneta kroz sustav e-Građani,  davanjem Izjave.

Izjavu o izboru mirovine, možete podnijeti osobno ili to za vas može učiniti opunomoćenik. Ako želite da opunomoćenik da izjavu, prije odlaska u našu poslovnicu dužni ste dostaviti punomoć u REGOS, Gajeva 5, Zagreb (osobno ili poštom).

Ako ste se opredijelili za ostvarivanje prava na mirovinu isključivo iz I. stupa, sredstva s vašeg osobnog računa prenijet će se putem REGOS-a u Državni proračun, a HZMO će vam odrediti mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju kao da ste bili osigurani samo u I. stupu.

Ako ste se opredijelili za ostvarivanje prava iz oba stupa mirovinskog osiguranja, ukupna kapitalizirana sredstva s vašeg osobnog računa prenijet će se u mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) koje sami izaberete, a iz I. stupa HZMO će vam odrediti osnovnu mirovinu. Dakle, vaša ukupna mirovina sastojat će se od iznosa iz I. stupa i iznosa iz II. stupa mirovinskog osiguranja.

Nakon potpisivanja Izjave o izboru mirovine, REGOS će dostaviti podatke HZMO-u o vrsti izabrane mirovine, nakon čega će vam HZMO izdati Rješenje o priznavanju prava na mirovinu.

Nakon što zaprimite Rješenje o priznavanju prava na mirovinu od HZMO-a, trebate odabrati MOD u našoj najbližoj poslovnici, u poslovnici Mirovinskih informativnih centara ili putem interneta kroz sustav e-Građani.

Protekom roka od 15 dana od dana prvog izbora MOD-a, REGOS će izdati nalog obveznom mirovinskom društvu za zatvaranje vašeg osobnog računa te će se ukupno kapitalizirana sredstva s vašeg osobnog računa prenijeti odabranom MOD-u.

Ako u roku od 6 mjeseci od datuma donošenja Rješenja HZMO-a ne odaberete MOD, REGOS će vas službeno rasporediti u MOD.

S izabranim MOD-om trebate sklopiti Ugovor o mirovini, nakon što MOD od REGOS-a zaprimi podatak o ukupnom iznosu kapitaliziranih sredstava na osobnom računu na dan zatvaranja osobnog računa. Iz doznačenih sredstava, u skladu sa sklopljenim Ugovorom, MOD će vam isplaćivati mirovinu iz II. stupa.

Elektroničke usluge „Odabir mirovine (mirovina samo iz I. stupa ili mirovina iz I. i II. stupa)“ i „Mirovinsko osiguravajuće društvo (prijava/promjena)“ u sustavu e-Građani

 Usluge odabira vrste mirovine (Izjava o izboru mirovine) i odabira/promjene MOD-a omogućene su i putem elektroničkih usluga u sustavu e-Građani pod nazivima Odabir mirovine (mirovina samo iz I. stupa ili mirovina iz I. i II. stupa) i Mirovinsko osiguravajuće društvo (prijava/promjena).

Usluge osiguranici mogu koristiti kada ispune uvjete za njih, odnosnu samo u postupku odlaska u mirovinu. Za pristup uslugama korisnik mora raspolagati s elektroničkom osobnom iskaznicom – eOI koja sadrži valjani identifikacijski i potpisni certifikat.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.