Preskoči na glavni sadržaj

Evidentiranje prodaje plavog dizela

Obveze prodajnog mjesta prodavatelja prije istakanja plavog dizela 

 1. Provjera identiteta korisnika GPR kartice usporedbom s identifikacijskim ispravama:
  • Rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednika ili
  • Rješenje o upisu u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili
  • Povlastice za ribolov i/ili
  • Povlastice za uzgoj i/ili
  • Povlastica/dozvola za akvakulturu
 2. Provjera identiteta korisnika ePI kartice važećim Pravilnicima o primjeni Zakona o trošarinama, koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi, te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu
 3. Provjera da je plovilo ili plovni objekt korisnika GP kartice, u koji će se izravno utočiti gorivo, navedeno na kartici 

Sukladno važećim pravilnicima o primjeni Zakona o trošarinama, što se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu, prije samog istakanja prodajno mjesto prodavatelja dužno je upitom u stanje provjeriti raspoloživu količinu plavog dizela. Upit u stanje provodi se putem EFT POS uređaja, odobrenog ili isporučenog od strane Fine, i to provlačenjem kartice kroz EFT POS uređaj, pri čemu se obrađuje procedura upita u stanje, s tiskanjem odgovora. Upitom u stanje putem EFT POS uređaja ujedno se provodi i rezervacija raspoložive količine, stoga tijekom sljedećih 60 minuta prodaja korisniku može biti odobrena samo na tom prodajnom mjestu prodavatelja koje je izvršilo upit u stanje.

 • Ako korisnik ima raspoloživu količinu plavog dizela, na EFT POS uređaju tiskat će se potvrda „Upit u stanje“ na kojoj će pisati trenutačno raspoloživa količina
 • Ako korisnik nema raspoložive količine plavog dizela, na EFT POS uređaju tiskati će se potvrda „Upit u stanje“ na kojoj će pisati količina 0 litara i poruka: „Vaša raspoloživa količina je potrošena“. U tom će slučaju prodajno mjesto prodavatelja korisniku vratiti karticu i uručiti potvrdu, uz obrazloženje da se prodaja ne može izvršiti, s obzirom na to da je odobrena količina potrošena.

U slučaju da postupak istakanja i evidentiranja kupoprodaje traje duže od 60 minuta od upita u stanje, prodajno mjesto prodavatelja treba ponoviti upit u stanje kako bi se produljila rezervacija. Ako prodajno mjesto prodavatelja ne izvrši upit u stanje prije istakanja plavog dizela, prodavatelj preuzima svu odgovornost za eventualnu neovlaštenu kupoprodaju plavog dizela.

Nakon provedenog postupka provjere isprava, propisanog Zakonom i pravilnicima, te utvrđene raspoložive količine plavog dizela, prodajno mjesto prodavatelja može pristupiti izravnom utakanju tražene količine goriva koja mora biti manja ili jednaka raspoloživoj količini. Prodavatelj odgovara za prekoračenje raspoložive količine u odnosu na iskazano stanje.

Nakon istakanja goriva, prodajno mjesto prodavatelja evidentira točnu istočenu količinu putem EFT POS uređaja provlačenjem kartice i unosom količine u uređaj, sukladno uputi o radu s EFT POS uređajima. EFT POS uređaj ispisuje potvrdu na kojoj je navedeno je li transakcija odobrena ili nije. Samo u slučaju kada je na potvrdi navedeno da je transakcija odobrena, prodajno mjesto prodavatelja može izdati račun. Potvrda o transakciji (tzv. „slip“) mora biti potpisana od strane korisnika u prisutnosti djelatnika prodajnog mjesta prodavatelja. U protivnome, dokumentacija se smatra nevažećom, a prodaja neautoriziranom, te prodavatelj snosi punu odgovornost za eventualno neovlašteno istakanje plavog dizela.

Prilikom postupka autorizacije, trenutačno raspoloživa količina plavog dizela koju korisnik ima, umanjuje se za istočnu količinu.

Postupak u slučaju odbijanja transakcije

U slučaju kada je transakcija odbijena, prodajno mjesto prodavatelja može provjeriti razlog odbijanja pozivom u pozivni centar na broj 0800 8880. Ako EFT POS uređaj javlja komunikacijsku grešku, prodajno mjesto prodavatelja prijavljuje ju pružatelju komunikacijskih usluga ili informatičko – komunikacijskoj podršci. U slučaju potrebe, greška može biti prijavljena Fini putem pozivnog centra.

Čuvanje obrazaca

Potvrde odobrenja kupnje i ispisa stanja iz EFT POS uređaja, kao i obrasce za uzimanje otiska kartice u imprinterima, prodavatelj je dužan čuvati u roku propisanom za čuvanje računa.

Prodajna mjesta

Popis prodajnih mjesta po poštanskom broju

Popis prodajnih mjesta po naselju

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.