Preskoči na glavni sadržaj

Izvješća i potvrde

Greške u specifikaciji po osiguranicima o obračunatim doprinosima

Prilikom obrade Obrasca R-S ili R-Sm mogu se ustanoviti dvije vrste pogrešaka: 

  • Upozoravajuća pogreška u nazivu nosi oznaku „W“ (warning) koja ne utječe na prihvaćanje podataka s Obrasca u sustav REGOS-a, ali obveznik mora provjeriti uzrok njezina pojavljivanja
  • Odbacujuća pogreška u nazivu nosi oznaku „S“ (superfatal) ili „F „(fatal) i njezino pojavljivanje znači da su podatci na Obrascu neispravni te nisu prihvaćeni u sustav REGOS-a

Ako se nakon obrade Obrasca R-S ili R-Sm ustanovi da postoje upozoravajuće ili fatalne pogreške, u poslovnici Fine dobit ćete ispis pogrešaka koji sadrži naziv i opis pogreške te mjesto na obrascu na kojem je pogreška ustanovljena. U slučaju odbacujućih pogrešaka, potrebno je ispraviti pogrešku i predati novi Obrazac u sustav REGOS-a u Fini.

Pregled nepovezanih obrazaca R-S i R-Sm

U našoj poslovnici, u kojoj predajete Obrasce R-S i R-Sm, možete preuzeti „Pregled nepovezanih obrazaca R-S/R-Sm, uplata odnosno povrata doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje“, koji prikazuje jesu li Obrasci R-S i R-Sm ispravno povezani s uplatama kojima se podmiruju obveze za I. i II. mirovinski stup.

Ako ste korisnik servisa e-REGOS, isti pregled možete dobiti putem aplikacije „Pregled nepovezanih obrazaca R-S/R-Sm“. 

Ako na pregledu ustanovite da postoje Obrasci koji se nisu povezali s uplatom, ili uplate s kojima nisu povezani Obrasci R-S ili R-Sm, za pomoć se možete obratiti na adresu REGOS, Gajeva 5, 10 000 Zagreb ili na telefonski broj kontakt-centra REGOS-a 01/4898-999.

Provjera članstva zaposlenika u II. stupu

U našim poslovnicama možete zatražiti izvješće o statusu članstva u obveznom mirovinskom fondu za svoje zaposlenike.

Temeljem matičnog broja, MBG-a ili OIB-a poslovnog subjekta, možete dobiti popis svih zaposlenika koji su se prijavili u II. stup mirovinskog osiguranja. Izvješće sadrži MBG ili OIB osiguranika, prezime i ime osiguranika i datum prijave osiguranika u obvezni mirovinski fond. 

Izvješće možete dobiti u tiskanom obliku ili u obliku datoteke, uz napomenu da trebate donijeti nositelj podataka sa sobom.

Provjera članstva honorarnih djelatnika u II. stupu

U našim poslovnicama možete zatražiti izvješće o statusu članstva u obveznom mirovinskom fondu za djelatnike kojima isplaćujete drugi dohodak (honorarni djelatnici) radi lakšeg iskazivanja doprinosa za mirovinska osiguranja na Obrascu R-S i R-Sm.

Za dobivanje informacija o članstvu u OMF-u, trebate donijeti datoteku u propisanom formatu s popisom MBG-ova ili OIB-a onih honorarnih djelatnika za koje želite provjeriti status članstva.

Upute za popunjavanje sloga

MBG-ovi ili OIB-i u datoteci moraju biti navedeni na početku reda, jedan ispod drugog, te ne smiju biti odvojeni zarezom ili nekim drugim znakom.

U datoteci rezultata prikazani su podatci o imenu, prezimenu, pripadajućem MBG-u ili OIB-u i statusu članstva u II. stupu mirovinskog osiguranja, a međusobno su odvojeni točkom sa zarezom (;).

Moguće vrijednosti koje status o članstvu honorarnih djelatnika u II. stupu mirovinskog osiguranja može poprimiti su:

  • DA – osoba je učlanjena u II. stup mirovinskog osiguranja te za nju poslodavac obračunava  doprinos za mirovinsko osiguranje I. stup i doprinos za mirovinsko osiguranje II. stup
  • NE - osoba nije učlanjena u II. stup mirovinskog osiguranja te za nju poslodavac obračunava samo doprinos za I. stup mirovinskog osiguranja
  • * - uneseni MBG ili OIB ne zadovoljava formalnu ispravnost te nije moguće generirati podatke o  osiguraniku
  • ? – članstvo u II. stupu mirovinskog osiguranja ne može se utvrditi

Primjer izgleda ulazne datoteke i datoteke rezultata provjere o članstvu u OMF-u

Ulazna datotekaDatoteka rezultata provjere

MBG1 ili OIB1

MBG2 ili OIB2

Ime; Prezime; MBG1 ili OIB1; Status za II. stup;

Ime; Prezime; MBG2 ili OIB2; Status za II. Stup;

MBGn ili OIBnIme; Prezime; MBGn ili MBGn; Status za II. stup
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.