Preskoči na glavni sadržaj

Digitalno bankarstvo u punom smislu riječi

Nakon prošlogodišnjeg sklapanja ugovora o pružanju usluga certificiranja i autentikacije krajnjih korisnika za korištenje servisa udaljenog elektroničkog potpisivanja između Identyuma i Fine, finalni digitalni proizvod dostupan je hrvatskim građanima, a svoju primjenu doživio je upravo u bankarstvu.

Trenutno korisnici Ferratum zajmova prilikom apliciranja za zajam prolaze proces identifikacije i autentikacije kroz Identyum web platformu na kojoj izrađuju svoje digitalne identitete. Sada je digitaliziran i finalni korak, a to je potpisivanje ugovorne dokumentacije. Uz napredni elektronički potpis Fine kroz Identyum web platformu, korisnici zajmova kreditnu dokumentaciju potpisuju u bilo koje doba i s bilo koje lokacije. Naveden proces je u potpunosti digitaliziran korištenjem elektroničkih potpisa, bez potrebe vlastoručnog potpisivanja.

Naime, Identyum kao registracijsko tijelo Fine, preko svoje platforme aktivno provodi identifikaciju korisnika u svrhu izdavanja digitalnih certifikata za e-potpis u oblaku, te zaprima digitalne dokumente korisnika za potpisivanje. Identyum prosljeđuje te zahtjeve Fini i „govori“ joj da izda korisniku digitalni certifikat, odnosno da izvrši izradu korisnikovog naprednog elektroničkog potpisa. Identyum tako osigurava da korisnici mogu koristiti Finine digitalne certifikate u oblaku i izraditi elektronički potpis na vrlo jednostavan i fluidan način, bez potrebe za fizičkim smart-karticama ili USB „stickovima“, samo koristeći prijenosno računalo ili pametni telefon.

Robert Ilijaš, direktor Identyuma, komentira: „Provođenje postupka registracije i identifikacije fizičkih osoba i poslovnih subjekata, čuvanje i zaštita prikupljenih podataka te prosljeđivanje cjelovitih, točnih i provjerenih podataka o korisnicima je naš core business, a isto to je i naša obveza i odgovornost kao Finino registracijsko tijelo. "

Poslovna vizija Identyuma, kao poslužitelja digitalnog identiteta, jest da korisnici mogu pohraniti svoje osobne podatke koje kontroliraju samo oni te im nitko, pa čak ni Identyum, ne može pristupiti i neovlašteno se koristiti njima. Osobne podatke korisnici Identyuma mogu koristiti za potvrdu identiteta, provjeru autentičnosti ili autorizaciju s bilo kojim stranicama i aplikacijama.

Andreja Kajtaz, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja Fine, dodaje: "Posredstvom navedene platforme, korisnicima se izdaju digitalni certifikati Fine za e-potpis u oblaku koji nedvojbeno garantiraju autentičnost i identitet korisnika u sustavu te omogućuju primjenu elektroničkog potpisa tamo gdje se isti zahtjeva. Ovo je jedna u nizu poslovnih suradnji Fine i drugih zainteresiranih strana, od kojih su banke prve prepoznale potencijal ovakve poslovne suradnje u svojim online procesima. Identium Consortium je start-up tvrtka izvan zajednice banaka koja je prepoznala potencijal ovakve poslovne suradnje u rješenjima za digitalnu transformaciju društva. Sinergijom produkata hrvatskog start-up poduzeća i Fine omogućena je još brža i kvalitetnija tranzicija korisnika na digitalne kanale poslovanja."
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.