Preskoči na glavni sadržaj

Direktoricama iz Fine dodijeljene nagrade Future leaders

Na konferenciji "Žene u javnom sektoru", održanoj 28. siječnja 2020. godine u organizaciji Women in Adria, inspirativne žene iz javnog sektora pričale su svoju priču o uspjehu, a Fininim direktoricama Andreji Kajtaz i Ivi Sabljak dodijeljene su i nagrade Future leaders u kategoriji javni sektor.

Prema podacima iz 2017., žene čine 69% zaposlenih u javnom sektoru, a svega 5,26% žena je u upravama. Upravo s ciljem umrežavanja, inspiracije i dijeljenje iskustava žena koje grade ili su već ostvarile uspješne karijere u javnom sektoru mreža poslovnih žena Women in Adria organizirala je prvu konferenciju “Žene u javnom sektoru”.

Na samom početku nazočne je pozdravila Marica Dusper u ime Zagrebačkog holdinga te istaknula činjenicu kako su žene većina u Upravi Holdinga te čine i većinu zaposlenih. Istaknula je to kao pozitivan primjer i trend za koji se nada da će se nastaviti i primijeniti i u drugim segmentima države i društva.

Svoju priču ispričala je Vesna Trnkopa Tanta koja je 22 godine provela u javnom sektoru. U naftnom biznisu, točnije u INI i Jadranskom naftovodu postigla je vrhunske rezultate te je dobitnica nagrade za managera godine u javnim poduzećima. „Prisutnost žena u upravama i nadzornim odborima u Hrvatskoj nije na zadovoljavajućoj razini. Naši zakonodavci moraju razmišljati o tome na koji način omogućiti jednake mogućnosti svima kako bismo imali više žena na vodećim pozicijama”, istaknula je Vesna Trnkopa Tanta te dodala da i same žene nose odgovornost za to. “Sve kreće od nas samih, mislim da trebamo poduzeti sve da se ti brojevi promjene. Umrežavajte se i educirajte kako biste bile uspješnije, proaktivnije i time bolje u biznisu,” istaknula je Vesna Trnkopa Tanta.

Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta je nakon 10 godina u vlastitoj tvrtki odlučila prihvatiti dužnost u ministarstvu. “Važno je poručiti da danas imamo više žena na važnim funkcijama i prenijeti pozitivnu energiju. Žene mogu zaista postati i biti ono što jesu ako nikad ne odustanu od svojih planova. I iz mog iskustva iz privatnog sektora, kao i iz trenutne perspektive mogu reći da kada se žene udruže ništa nam ne stoji na putu. Jedini izazovi su u nama samima, kada utišamo svog unutarnjeg kritičara možemo sve”, istaknula je Ana Mandec.

Antonija Trupinić, satnica i operativna časnica u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govorila je o svom putu i ravnopravnosti koju osjeća na poslu. „Imamo situacije kada na poslu imamo ravnopravnost, a kod kuće nemamo. Sustav općenito ima problema s patrijarhatom, ali kada budemo ravnopravne i doma, tada ćemo znati da se nešto promijenilo”, istaknula je Antonija te dodala da se u njezinom poslovnom okruženju cijeni profesionalnost i odgovornost i pozvala je žene da se odvaže i na zanimanja u kojima prevladavaju muškarci.

Iva Sabljak, direktorica Sektora servisa za državu Financijske agencije svojim izlaganjem sudionicama je dala savjete iz osobnog iskustva te istaknula najizazovnije situacije iz karijere i kako se s njima nosila. “Smatram da je u društvu potrebno mijenjati stav perfekcionizma te dopustiti ljudima da prave greške i iz toga uče”, istaknula je Iva Sabljak.

Morena Mičetić Fabić pročelnica upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo grada Poreča istaknula se poticanjem ženskog poduzetništvo. Poreč je prvi grad na Jadranu koji će biti Grad prijatelj ženskog poduzetništva. Prošla je put od mlade djevojka iz seoske radničke obitelji kroz stalna uvjeravanja okoline da neće nikada imati šanse ostvariti uspjeh u javnom sektoru. Ispričala je kako se njezin trud i rad isplatio, a ljubav prema poslu, rezultati kao motivacija, stalno učenje i slušanje same sebe su doprinijeli njezinom uspjehu.

Mirta Fraisman Čobanov iz Partus akademije govorila je o najvećim saboterima uspjeha iz perspektive psihoterapeuta: “Kada se želimo to nam ne pomaže, potrebno je preuzeti odgovornost. Osim toga, morate imati viziju. ako nemate svoju viziju završit ćete ispunjavajući tuđu viziju. Žene se rijetko usude ispričati svoju viziju, a to je vrlo važno.

Je li lakše biti lider i žena u privatnom ili javnom sektoru govorila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Jedan od razloga zašto su muškarci na vodećim pozicijama vidi u njihovoj posvećenosti umrežavanju, kojim dolaze do bitnih informacija i prilika. Konstatirala je kako žene na svom putu imaju više prepreka, ali ih je moguće svladati. Smatra da trenutno nema dovoljno žena na vodećim pozicijama kako u upravama tako i u politici te da se to mora mijenjati kroz određene mehanizme. “Muškarci i žene nemaju iste prilike. Istina da puno toga ovisi i o nama samima, ali definitivno nismo u ravnopravnom položaju. S tim se borim godinama, sada je malo lakše jer su djeca odrasla i nemam nekoga tko mi je nadređen, ali tempo kojim se mijenja klima u društvu po tom pitanju je nije zadovoljavajući”, istaknula je Nataša Novaković.

Osnivačica i direktorica Women in Adria Ivana Matić izrazila je zadovoljstvo današnjom konferencijom te smatra kako su ispričane priče sjajna motivacija svim ženama koje žele zakoračiti stepenicu više u svom poslovnom životu, ali se iz određenih razloga ustručavaju. “Mi se ne nalazimo da bismo pričale kako je sve super i sve je moguće kad se dobro organiziramo. Znamo da to nije tako i detektiramo ozbiljne probleme te nastojimo pomoći našim članicama da ih riješe i da napreduju unatoč njima. Iza svake uspješne žene u Hrvatskoj stoji jako puno truda, rada, odricanja. Često mnogo više nego iza uspješnog muškarca”, zaključila je Ivana Matić.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, generalni sponzor je Zagrebački holding, dok je Fina bila jedan od zlatnih sponzora konferencije. Ovom prilikom dodijeljene su nagrade za Future Leaders u javnom sektoru od Partus akademije. Nagrade su pripale Fininoj direktorici Sektora servisa za državu Ivi Sabljak i direktorici Sektora komercijalnih digitalnih rješenja Andreji Kajtaz te Tihani Mrazović iz HEP-a. Čestitamo svim sudionicima i dobitnicima.

IMG_20200128_112020.jpg
IMG_20200128_111531 (1).jpg

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.