Preskoči na glavni sadržaj

Fina će od početka travnja svima omogućiti dostavu godišnjih financijskih izvještaja putem interneta

Online servis za predaju izvještaja bit će dostupan početkom travnja. Dostava godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za 2019. godinu i druge propisane dokumentacije svima će biti omogućena putem interneta, zbog aktualne izvanredne situacije.

Sve informacije o online servisu za dostavu dokumentacije i izdavanju LCP certifikata za ePotpis u oblaku za tu svrhu, bit će objavljene početkom travnja na Fininim internetskim stranicama.

Za sve koji su izvještaje prijašnjih godina dostavljali putem web aplikacije RGFI (što znači da imaju Finin digitalni certifikat i registrali su se za korištenje servisa) se ništa ne mijenja.

Svi koji su do sada izvještaje predavali u Finine poslovnice, moći će ih od početka travnja dostaviti putem interneta, uz korištenje bilo kojeg digitalnog certifikata za primjenu minimalno naprednog elektroničkog potpisa.

Dostava dokumentacije za 2019. godinu u Registar putem interneta bit će omogućena na sljedeće načine:

  1. Svi korisnici web aplikacije RGFI već sada mogu izvještaje dostavljati na isti način kao i prethodnih godina, uz korištenje Fininog certifikata.
  2. Obveznici koji imaju certifikat na osobnoj iskaznici (OI) ili bilo koji drugi digitalni certifikat s kojim pristupaju ostalim e-servisima (npr. e-Porezna i slično) moći će ga koristiti i za dostavu dokumentacije putem online servisa za predaju izvješaja, koji će biti dostupan početkom travnja 2020. godine.
  3. Obveznicima koji nemaju ni Finin certifikat niti certifikat na osobnoj iskaznici (OI), za ovu ćemo svrhu omogućiti besplatno izdavanje LCP certifikata za ePotpis u oblaku (certifikat za udaljeni potpis) s kojim će, u ovim izvanrednim okolnostima, iznimno moći dostaviti dokumentaciju putem online servisa za predaju izvješaja, koji će biti dostupan početkom travnja 2020. godine.Zahtjev za izdavanje certifikata za ePotpis u oblaku će se moći dostaviti putem interneta, bez potrebe za dolaskom u Finine poslovnice, a izdani certifikat se preuzima online, u samo nekoliko klikova. Izdavanje ovog certifikata će biti besplatno, kao i njegovo korištenje u prvoj godini od izdavanja.

Obveznici koji izvještaje žele predati na elektroničkom mediju (USB, CD) ili u papirnom obliku, mogu ih dostaviti u Finine poslovnice ili poslati poštom na adresu poslovnice na čijem je području sjedište obveznika ili najbliže poslovnice (obvezno kao preporučenu poštansku pošiljku s povratnicom).

Finine poslovnice za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti rade po prilagođenom radnom vremenu, a adrese i radna vremena poslovnica možete provjeriti na fina.hr/poslovnice.


Financijska agencija operativno vodi Registar godišnjih financijskih izvještaja, sukladno čl. 34. Zakona o računovodstvu, NN 78/15, 120/16 i 116/18.
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.