Preskoči na glavni sadržaj

Fina dobitnica nagrade HGK za najbolju održivu javnu tvrtku

Nagrade ESG ratinga HGK dodjeljuje po prvi put, a Fina se u kategoriji javnih tvrtki istaknula svojim ciljevima održivog razvoja vezanim uz integraciju održivosti u svim aspektima poslovanja

U sklopu tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo, Hrvatska gospodarska komora po prvi put je, u utorak 19. rujna 2023. godine, u zagrebačkoj Laubi dodijelila nagrade ESG rating u šest kategorija: najbolja mala, srednja, velika, javna tvrtka, financijska institucija te nagrada za primjer održivog poslovnog modela.

Fina je dobitnica nagrade u kategoriji najbolje održive javne tvrtke. Naši ciljevi održivog razvoja temelje se na načelima poput poboljšanja energetske učinkovitosti, prelaska na obnovljive izvore energije te automatizaciji i digitalizaciji poslovnih procesa.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz nacionalni model ocjenjivanja koji je razvio HGK, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora svake godine dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima.

podrzimo odrzivo HGK 46.jpg

- Zahvaljujem našem cijelom ESG timu i svim zaposlenicima koji posluju i žive održivo, oni su zaslužni za ovu nagradu - izjavila je prilikom preuzimanja nagrade naša članica Uprave Vinka Ilak.

Uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, tvrtke će korištenjem ESG ratinga HGK kao alata moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost.

podrzimo odrzivo HGK 63.jpg

Tu je dakako i reputacijski faktor kod ključnih dionika, od dioničara i zaposlenika do svih vanjskih partnera. Kriteriji su usklađeni s regulativom, zahtjevima financijskih institucija i tržišta kapitala te specifičnostima pojedinih industrija. Jedan dio informacija prikuplja se kroz ispunjeni ESG upitnik, a ostatak temeljem javnih podataka, od financijskih, do primjerice procjena emisija stakleničkih plinova za pojedinu djelatnost. Prikupljeni pokazatelji se interpretiraju s obzirom na industriju. Svaka tvrtka nakon analize dobije individualno izvješće te prijedloge poboljšanja rezultata.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.