Preskoči na glavni sadržaj

Fina dodijelila nagrade Zlatna bilanca najuspješnijim hrvatskim tvrtkama u 2023.

Sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu u 2023. godini je tvrtka INGEMARK d.o.o. iz Zagreba, koja je ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najbolju tvrtku u kategoriji Informacije i komunikacije

U Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade, u četvrtak, 27. lipnja 2024. godine, održana je 16. svečana dodjela nagrada Zlatna bilanca, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u organizaciji Fine i Jutarnjeg lista. 

Poduzetnike i uzvanike uvodnom riječi pozdravili su domaćini - glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić i predsjednik Uprave Fine Dražen Čović. Izaslanik premijera RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac u uvodnom govoru osvrnuo se na prošlu godinu, na dobre rezultate naših tvrtki, ali i na izazove koji ih očekuju. 

Dodijeljeno je ukupno 17 nagrada: 11 Zlatnih bilanci najuspješnijim tvrtkama u pojedinim djelatnostima i 6 Zlatnih bilanci za posebne kategorije.  

Finini analitičari preciznom metodologijom i izračunima te na temelju godišnjih financijskih izvještaja dolaze do podataka o najuspješnijim tvrtkama. Ove godine analizirano je 156.145 poslovnih subjekata, a u konkurenciju za Zlatnu bilancu ušlo je njih 4.612.  

zlatna bilanca1.jpg

Nagrade se dodjeljuju prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u 5 kategorija: prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik, najbolji među najboljima, ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga prema priznatim svjetskim standardima (usklađeno s Basel III smjernicama i MSFI 9 računovodstvenim standardom). 

Sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu u 2023. godini je zagrebačka tvrtka INGEMARK d.o.o., koja je ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najbolju tvrtku u kategoriji Informacije i komunikacije.  

 

Dobitnici nagrada Zlatna bilanca po djelatnostima  

 1. Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo: ŽITO d.o.o., Osijek
 2. Rudarstvo i vađenje: KAMING d.d., Ljubešćica
 3. Prerađivačka industrija: WIENERBERGER d.o.o., Karlovac
 4. Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija: TERMOPLIN d.d., Varaždin
 5. Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša: GRABOV RAT d.o.o., Bol
 6. Građevinarstvo: SPEGRA d.o.o., Split
 7. Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala: INTERMOD d.o.o., Zadar
 8. Prijevoz i skladištenje: LUKA DUBROVNIK d.d., Dubrovnik
 9. Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane: NEWREST DUBROVNIK d.o.o., Čilipi
 10. Informacije i komunikacije: INGEMARK d.o.o., Zagreb
 11. Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti:  OIKON d.o.o., Zagreb 
zlatna bilanca2.jpg

Dobitnici nagrada Zlatna bilanca u posebnim kategorijama 

 1. Najuspješniji dugovječni poduzetnik: LUKA DUBROVNIK d.d., Dubrovnik (Uslužne djelatnosti u vezi s vodenim prijevozom)
 2. Najuspješniji novi poduzetnik: SINITECH INDUSTRIES d.o.o., Sisak (Proizvodnja strojeva za industriju hrane, pića i duhana)
 3. Najveći privatni poduzetnik po ukupnom prihodu: PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., Vukovar (Distribucija plinovitih goriva distribucijskom mrežom)
 4. Najuspješnija banka: ZAGREBAČKA BANKA d.d., Zagreb
 5. Najbrže rastuća tvrtka: INFOBIP d.o.o., Vodnjan (Obrada podataka, usluge poslužitelja i djelatnosti povezane s njima)
 6. Najbolji poduzetnik prema kreditnom rejtingu: INGEMARK d.o.o., Zagreb (Računalno programiranje)
 
Foto: Ranko Šuvar/Tomislav Krišto/Cropix
 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.