Preskoči na glavni sadržaj

Fina i ove godine podržala projekt Ponos Hrvatske

Financijska agencija je i ove godine podržala hvalevrijedan projekt Ponos Hrvatske, koji već 18. put za redom dodjeljuje nagrade iznimnim pojedincima.

Riječ je o ljudima koji su svojim nesebičnim djelima, dobrotom i hrabrošću zavrijedili titulu društvenog heroja za 2022. godinu. Nagrade Ponos Hrvatske dodijeljene su 6. veljače 2023. u organizaciji dnevnog lista 24sata i HRT-a.

Na svečanoj završnici je direktorica Finine Službe za komunikacije i marketing, Irena Svalina, nagradu dodijelila Renati Novoselec, profesorici koja već osam godina volonterski uči svirati violinu osobe s oštećenjem sluha i ostalim poteškoćama. Renata je godinama razvijala posebnu metodu kako bi takvoj djeci omogućila nešto naočigled potpuno nemoguće. Njezin projekt "Violinmusic4all" djecu uči svirati po inovativnoj metodi, prvoj na svijetu, koja se ne temelji na sluhu, već na vibracijama. Djecu s poteškoćama u razvoju uči kako komunicirati, novoj kulturi i načinu ponašanja, drugačijem životu, gdje postoji glazba, sreća i kultura.

“Glazba pripada svima, a ne samo talentiranim pojedincima. S tom mišlju upustila sam se u istraživanje kojim sam se bavila 13 godina. Kroz violinu i glazbu, oni postaju druge osobe, oni postaju sretna djeca i mladi, koji dobivaju kvalitetnu osnovu za svoj život. Iako sam se već ostvarila kao glazbeni pedagog, ova inovativna metoda je moj život i to zaista vidim kao svoj poziv”, poručila je profesorica Renata Novoselec.

“Uključivanjem u ovaj hvalevrijedni projekt već nekoliko godina za redom izrazito smo ponosni i sretni što svi zajedno možemo poduprijeti istaknute pojedince i od srca im aplaudirati. Inicijativnost, kreativnost, empatija, zajedništvo i solidarnost osobine su ovih divnih ljudi, ovogodišnjih dobitnika ali i svih njihovih prethodnika. Ljudi, u najboljem mogućem smislu riječi, od kojih svi možemo i trebamo učiti. Njihova djela nam daju vjeru u sadašnjost, ali i budućnost jer su oni dokaz da već samo jedan pojedinac može puno toga promijeniti na bolje, a ukoliko se udružimo kao zajednica još i više. Čestitam svima, doista smo ponosni na njih!”, izjavila je direktorica Službe za komunikacije i marketing Irena Svalina.

Ponos Hrvatske naziv je udruge i nagrade koja se svake godine dodjeljuje građanima Hrvatske za hrabra i nesebična djela. Nagradu je 2005. godine ustanovio dnevni list 24sata, a 2008. godine osnovana je udruga Ponos Hrvatske koja okuplja dobitnike te prestižne nagrade.

PonosHrvatske303_dap_040223.JPG


Fotografije: Matija Habljak/Pixsell i Marko Lukinić/Pixsell
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.