Preskoči na glavni sadržaj

Fina otvorila Razvojni centar za umjetnu inteligenciju u Lipiku

U petak, 5. travnja 2024., u konferencijskoj dvorani Quella u Lipiku, održano je predstavljanje novog Fininog Razvojnog centra za umjetnu inteligenciju Lipik. Tom prigodom su potpisani sporazum o suradnji između Fine i Grada Lipika, te sporazum o suradnji između Fine i  Centra za umjetnu inteligenciju (AI Center Lipik) Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA. Na događanju su predstavljeni i HZZ-ovi vaučeri "Stručnjak za umjetnu inteligenciju". 

Događanju su prisustvovali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednik Uprave Fine Dražen Čović, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, voditeljica cjeloživotnog obrazovanja na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi doc.dr.sc. Mirjana Jeleč Raguž te ostali uglednici iz javnog i akademskog sektora. 

Lipik potpisivanje sporazuma.JPG

Sporazum o suradnji između Fine i Grada Lipika potpisan je s ciljem suradnje na području razvoja projekata umjetne inteligencije, a onaj između Fine i Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA će omogućiti uspostavljanje dvosmjernog transfera znanja i tehnologija, nastavnog procesa te procesa integracije polaznika AI Centra Lipik na tržište rada.

Dražen Čović_potpisivanje sporazuma Lipik.jpeg

Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović je u pozdravnom govoru zahvalio Gradu Lipiku i AI Centru Lipik na velikoj podršci i partnerstvu, te je istaknuo ciljeve suradnje: 

- Fina već petu godinu za redom nastavlja širiti svoju mrežu razvojnih centara diljem Hrvatske, a posebno smo ponosni što 15. Razvojni centar, koji će se baviti razvojem i implementacijom umjetne inteligencije, otvaramo upravo ovdje, u Lipiku. Zahvalni smo jer nas je Grad Lipik prepoznao kao pouzdanog partnera, a ujedno i tehnološku kompaniju koja razvija zahtjevna digitalna rješenja u okviru velikih nacionalnih projekata. Naš cilj je kroz zajedničku suradnju s AI Centrom Lipik ostvariti razvoj i implementaciju novih tehnologija u projekte od nacionalne važnosti, a time i pružiti potporu mladima za edukaciju, praksu i zapošljavanje u svojoj lokalnoj sredini.

Marin Piletic_potpisivanje sporazuma Lipik.jpeg

Podršku stvaranju prilika za razvoj lokalne zajednice pružio je i ministar Marin Piletić koji je posebno istaknuo i pohvalio Grad Lipik, koji je kao malo slavonsko mjesto, postao primjer i poticaj cijeloj Hrvatskoj

- Grad Lipik je primjer da kad se hoće, onda se i može. Sačuvati tradiciju, obnoviti porušeno iz Domovinskog rata, njegovati svoje simbole poput lipicanaca i lječilišta, a s druge strane odgovoriti na sve izazove novog doba. Kako mladim ljudima omogućiti nešto novo i kvalitetno, stvoriti nove vrijednosti i dobra na temelju znanja dobivenih u Lipiku, omogućiti sebi puno bolju egzistenciju i pokazati da jedna mala slavonska sredina može postati centar umjetne inteligencije ne samo Požeško-slavonske županije, nego čitave Hrvatske. Lipik danas razvija umjetnu inteligenciju, Daruvar robotiku, Novska gaming, a Petrinja je iskoristila mjeru HZZ-a za dodatna zanimanja i prekvalifikacije za tehnologiju dronova. Oni su primjer manjih hrvatskih gradova koji su iskoristili sve mjere i aktivnosti koje nude Vlada, grad, županija i pokrenuli projekte zbog kojih smo svi ponosni.

Finini razvojni centri pozitivno utječu na razvoj lokalnih IT industrija, povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor, stimuliraju i generiraju razvoj inovativnih ideja, omogućuju studentima integraciju na tržište rada, a mladim talentima poslovnu priliku u njihovoj sredini. 

fina41-171022.jpg

Do danas je Fina otvorila 15 razvojnih centara: u Splitu, Osijeku, Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru, Virovitici, Zaboku, Kutini, Vukovaru, Rijeci, Požegi, Đurđevcu, Slatini i Varaždinu, a novootvoreni u Lipiku je prvi koji će se baviti razvojem digitalnih rješenja korištenjem umjetne inteligencije.

Ulaganjem u razvojne centre i kontinuiranim zapošljavanjem Fina nastavlja snažno podržavati razvoj IT sektora i stvaranje novih prilika za mlade stručnjake u Hrvatskoj.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.