Preskoči na glavni sadržaj

FINAeduca u Puli - predstavljene usluge za unaprjeđenje poslovanja i servis e-Račun za državu

Financijska agencija je danas u prostorima Županijske komore u Puli, u okviru seminara FINAeduca, brojnim predstavnicima lokalne samouprave, gradskih poduzeća i tvrtki koje posluju na pulskom području, predstavila svoje usluge koje olakšavaju i unaprjeđuju poslovanje:

- optimizaciju arhivske građe digitalizacijom arhive,
- uslugu e-Arhiv, kao dopunu servisu e-Račun,
- uslugu vođenja poslovnih knjiga (Fina računovodstveni servis),
- plaćanje putem SEPA izravnog terećenja, koje je vrlo popularan i raširen način plaćanja u europskim zemljama te se, zbog niza prednosti koje donosi i platitelju i primatelju, očekuje da će i u Hrvatskoj pronaći put do građana i poslovnih subjekata.
Na seminaru su, također, predstavljene mogućnosti financiranja iz EU fondova te razvojno-inovacijske aktivnosti.

Nakon seminara održanih u Rijeci, Osijeku, Splitu, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu, ovo je već sedmi FINAeduca seminar, kojim Financijska agencija želi pomoći poslovnim subjektima da upoznaju svoje konkurente, pronađu potencijalne partnere te bolje razumiju okruženje u kojem posluju.


Jedna od glavnih tema seminara bila je unaprjeđenje poslovanja javne uprave uvođenjem servisa e-Račun za državu, a poseban je naglasak stavljen na načine uključivanja javnih tijela u sustav e-Računa, načine razmjene elektroničkih računa te zakonske promjene koje sve obveznike javne nabave očekuju najkasnije s početkom 2019. godine. Tada će, sukladno direktivi 2014/55/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. godine o elektroničkom računu u javnoj nabavi, svi obveznici javne nabave biti obvezni zaprimati elektroničke račune putem sustava e-Račun za državu.
Uvođenje obveznog e-Računa snažna je mjera za ostvarenje značajnih ušteda i optimizacije u poslovanju javnog sektora, a razmjenom elektroničkih računa u privatnom sektoru, ostvarit će se uštede u cjelokupnom gospodarstvu.
S obzirom na to da javna tijela imaju mogućnost za povrat sredstava koja će uložiti u procese elektroničkog fakturiranja, na seminaru je predstavljen i projekt CEF eInvoicing, čija je svrha financiranje navedenih promjena iz sredstava fondova Europske unije. Ovaj projekt Fina priprema u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.