Preskoči na glavni sadržaj

FINAeduca u Rijeci: predstavljene usluge za unaprjeđenje poslovanja i servis e-račun za državu

Financijska agencija je u sklopu seminara FINAeduca, brojnim predstavnicima lokalne samouprave, gradskih poduzeća i tvrtki koje posluju na riječkom području, predstavila svoje usluge koje olakšavaju i unaprjeđuju poslovanje.

Financijska agencija je danas u Gradskoj vijećnici u Rijeci, u sklopu seminara FINAeduca, brojnim predstavnicima lokalne samouprave, gradskih poduzeća i tvrtki koje posluju na riječkom području, predstavila svoje usluge koje olakšavaju i unaprjeđuju poslovanje:optimizaciju arhivske građe digitalizacijom arhive; uslugu e-Arhiv, kao dopunu servisu e-Račun; uslugu vođenja poslovnih knjiga (Fina računovodstveni servis); e-plaćanje te plaćanje putem SEPA izravnog terećenja, koje je vrlo popularan i raširen način plaćanja u europskim zemljama te se, zbog niza prednosti koje donosi i platitelju i primatelju očekuje da će i u Hrvatskoj pronaći put do građana i poslovnih subjekata.

Jedna od glavnih tema bila je unaprjeđenje poslovanja javne uprave uvođenjem servisa e-Račun za državu, a osim predavača iz Fine, predavanje je održala i predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Poseban je naglasak stavljen na načine uključivanja javnih tijela u sustav, načine razmjene elektroničkih računa te zakonske promjene koje sve obveznike javne nabave očekuju najkasnije s početkom 2019. godine kada će (sukladno direktivi 2014/55/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 16. travnja 2014. godine o elektroničkom računu u javnoj nabavi) biti obvezni zaprimati elektroničke račune putem sustava e-Račun za državu.

S obzirom na to da javna tijela imaju mogućnost za povrat sredstava koja će uložiti u procese elektroničkog fakturiranja, na seminaru je predstavljen i projekt CEF eInvoicing, koji Fina priprema u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, a čija je svrha financiranje navedenih promjena iz sredstava fondova Europske unije.

Uvođenje obveznog e-računa je snažna mjera za ostvarenje značajnih ušteda i optimizacije u poslovanju javnog sektora, a razmjenom elektroničkih računa u privatnom sektoru, ostvarit će se uštede u cjelokupnom gospodarstvu.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.