Preskoči na glavni sadržaj

Financijska agencija dobila odobrenje za rad novog platnog sustava NKSInst

NKSInst platni sustav omogućuje sudionicima sustava - pružateljima platnih usluga izvršenje instant platnih transakcija u kunama, kontinuirano, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini.

Kontinuirani tehnološki razvoj u svim sferama društva, posebno napredak u informacijskoj tehnologiji, promijenio je očekivanja korisnika platnih usluga na financijskom tržištu u pogledu brzine obrade platnih transakcija. Korisnici očekuju izvršenje platne transakcije u realnom ili skoro realnom vremenu uz kontinuiranu dostupnost usluge u bilo koje vrijeme, bilo gdje i na bilo koji način. Stoga je Fina, kao upravitelj platnih sustava NKS i EuroNKS, uspostavila novi platni sustav NKSInst za obračun i namiru instant kreditnih transfera u kunama, čime zadržava vodeću poziciju nacionalnog operatora u obradi medubankovnih platnih transakcija. Hrvatska narodna banka je 12. veljače 2020. godine izdala Fini odobrenje za rad NKSInst platnog sustava.

NKSInst platni sustav omogućuje sudionicima sustava - pružateljima platnih usluga izvršenje instant platnih transakcija u kunama, kontinuirano, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini (24/7/365).

Novi instant platni sustav omogućavat će prijenos novčanih sredstava s jednog računa za plaćanje na drugi u roku od svega nekoliko sekundi s trenutnom dostupnošću sredstava primatelju plaćanja.

NKSInst platni sustav u potpunosti je usklađen s pravilima europske SCTInst platne sheme te nacionalne HRK SCTInst platne sheme za instant plaćanja.

Fina je zajedno sa sudionicima u završnoj fazi testiranja rada NKSInst platnog sustava te se u narednom periodu očekuje početak produkcijskog rada.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.