Preskoči na glavni sadržaj

Finini uspješni primjeri u prijavi na europski program CEF Telecom

U posljednjih pet godina Fina je pripremila, prijavila i ugovorila provedbu čak sedam projekata iz 'Instrumenta za povezivanje Europe – Telekomunikacije' Europske unije. Dva među njima zauzela su prvo mjesto pri ocjenjivanju kvalitete projekata.

Fina od 2015. sudjeluje u pripremi i provedbi projekata nacionalnih konzorcija na teme elektroničkog računa, elektroničke identifikacije te elektroničkog pečata i potpisa financiranih iz programa Europske unije pod nazivom Connecting Europe Facility (CEF) – Telecom (Instrument za povezivanje Europe – Telekomunikacije). Tijekom posljednjih pet godina Fina je pripremila, prijavila i ugovorila provedbu čak sedam projekata iz tog programa.

Vodeći prema e-računu

CEF Telecom program namijenjen je uspostavi i unaprjeđenju prekogranične interakcije između javnih tijela, privatnog sektora i građana, na način da uspostavlja i omogućava korištenje infrastrukture digitalnih usluga i širokopojasne mreže. Projekti koje financira moraju pridonijeti kreiranju europskog ekosustava interoperabilnosti te međusobne povezanosti digitalnih usluga koje funkcioniraju na jedinstvenom digitalnom tržištu. Natječaji CEF Telecom programa objavljuju se na godišnjoj razini, obično u sklopu dva odvojena javna poziva prema odabranim temama i prioritetima, a otvoreni su svim državama članicama EU, stoga je Fina iznimno ponosna na postignute rezultate jer su svi projekti u kojima sudjeluje među šest najbolje ocijenjenih projekata svih država članica. Uz podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te brojnih partnera (organizacije javnog i privatnog sektora), do sada su ugovorena četiri projekta na temu e-računa: Croatian eInvoicing Business to Administration Exchange Project, eINVOICING for Croatian Public Authorities (eICPA), In LoRe (Croatian eInvoicing for Local and Regional Authorities) i Electronic Invoicing Boost for Croatia (eIBC). Projekti kojima je financiran e-račun pridonijeli su ulasku Hrvatske među vodeće zemlje Europske unije u uvođenju i razmjeni elektroničkog računa u postupcima javne nabave te je informacije o navedenim projektima nadležna agencija Europske komisije INEA (Innovation and Networks Executive Agency) više puta objavljivala kao primjer dobre prakse.

Natječaji programa CEF Telecom objavljuju se godišnje, a svi programi u kojima sudjeluje Fina među šest su najbolje ocijenjenih projekata svih država članica!

Hrvatske usluge za građane EU

Na temu elektroničke identifikacije i elektroničkog potpisa i pečata, uz podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva uprave, ugovorena su i provedena tri projekta: Ensuring Access to Croatian Public e-Services within e-Citizens Platform for EU/EEA Citizens, e-PIC-Electronic Public Identification Croatia i eSeal & Signature Validation Service Croatia (eS&S). Projekti
u sklopu kojih je financirana elektronička identifikacija omogućili su otvaranje hrvatskih javnih usluga na korištenje građanima Europske unije i Europskoga gospodarskog prostora, a rezultat projekta vezanog uz elektronički pečat i potpis razvoj je i korištenje validatora elektroničkog pečata i potpisa u sklopu Elektroničkoga oglasnika javne nabave u Republici Hrvatskoj. Zanimljivo je još i spomenuti kako su dva od navedenih sedam projekata zauzela prvo mjesto prilikom ocjenjivanja kvalitete projekata, jedan od projekata je prvi EU projekt za koji je ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava potpisan naprednim elektroničkim potpisom, a jedan od projekata predstavlja najveći konzorcij CEF Telecom programa, s čak 80 projektnih partnera.

piše Jagoda Udženija

voditeljica Odjela fondova Europske unije u Fini

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.