Preskoči na glavni sadržaj

I Addiko banka uvela instant plaćanja koja „sjedaju na prvu“

Uz BKS BANK AG - Glavnu podružnicu Hrvatska, Hrvatsku poštansku banku, Istarsku kreditnu banku Umag, Partner banku, Privrednu banku Zagreb i Zagrebačku banku, i Addiko banka je uvela instant plaćanja za sve svoje klijente, omogućavajući im izvršenje plaćanja u svega nekoliko sekundi.

Uvođenjem instant plaćanja prijenos novca s računa na račun se izvršava odmah, u svako doba dana ili noći.

Do sada su se plaćanja izvršavala prema terminskom planu te je prijenos sredstava s računa na račun ovisio o tome je li riječ o računima unutar iste ili druge banke te o dobu dana i tjedna. Klijenti su ponekad morali po nekoliko dana čekati prije nego uplata bude vidljiva na računu.

Novu uslugu moguće je koristiti putem aplikacija za mobilno i internetsko bankarstvo Addiko banke za iznose do 100.000,00 kuna prema računima onih banaka koje podržavaju instant plaćanja. Ako su ta dva uvjeta zadovoljena, klijentima Addiko banke će se opcija za instant plaćanja automatski ponuditi u aplikacijama za mobilno i internetsko bankarstvo. Iznos naknade za instant plaćanja jednak je iznosu naknade za redovita plaćanja, što ovu uslugu, uz brzinu izvršenja, čini jednom od najboljih opcija na tržištu, kako za fizičke, tako i za pravne osobe.

„U platnom prometu se zadnjih godina događaju strelovite promjene, a ovo je jedna od revolucionarnih koja ima veliki značaj za građane. Zahvaljujući Fininom platnom sustavu za izvršenje instant plaćanja - NKSInst, bankama u Hrvatskoj osigurana je infrastruktura za obradu međubankovnih instant plaćanja u koju se do sada uključilo sedam banaka, među kojima je i Addiko banka. Osim što značajno ubrzava platni promet obradom transakcija u gotovo pa realnom vremenu, ovaj platni sustav napravljen je po standardima europske platne sheme, što će olakšati prelazak s nacionalne valute kune na euro, kako se i očekuje krajem godine“, naglasila je Gordana Soldo, savjetnica Uprave Financijske agencije.

„Danas, kada tehnologije omogućavaju provođenje sve više platnih aktivnosti gotovo u realnom vremenu, instant plaćanja postaju novi standard u platnom prometu i u Hrvatskoj. Uvođenjem usluge instant plaćanja Addiko banka podržala je smjer digitalizacije platnog prometa na bankarskom tržištu, potvrdila svoj fokus na razvoj brzih plaćanja i još jednom stavila zadovoljstvo klijenta na prvo mjesto. Primjena instant plaćanja ubrzat će klijentima prebacivanje sredstava i plaćanja za robe i usluge, što će rezultirati lakšim upravljanjem osobnim i poslovnim financijama te likvidnošću“, istaknuo je Ivan Jandrić, član Uprave Addiko banke.

Podsjećamo da je NKSInst platni sustav kojemu je Hrvatska narodna banka, u skladu s odredbama Zakona o platnom prometu, izdala odobrenje za rad u veljači 2020. godine. Temeljna pravila i način rada NKSInst platnog sustava uređuju se Pravilima rada koja donosi Fina, uz suglasnost Hrvatske narodne banke.

Ovaj platni sustav omogućuje provođenje tzv. instant platnih transakcija koje se izvršavaju u gotovo realnom vremenu, u samo nekoliko sekundi. Navedeno vrijeme uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja.

NKSInst omogućuje izvršenje platnih transakcija 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini (24/7/365), a maksimalni iznos pojedine instant platne transakcije određen je u iznosu od 100.000,00 kn.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.