Preskoči na glavni sadržaj

Koliki iznos plaće očekivati i tražiti na razgovoru za posao?

Saznajte kako prikupiti informacije o plaći i dodatne informacije o poduzeću u kojem biste željeli raditi.

Poziv na razgovor za posao znači da ste već uspješno prošli inicijalna testiranja i da ste izabrani u uži krug kandidata za posao na što, u svakom slučaju, trebate biti ponosni. Međutim, razgovor za posao najčešće je stresan trenutak za svakog kandidata jer se svi žele prezentirati u svom najboljem izdanju. Ostaviti dobar dojam je posebno važno zato što već u prvih nekoliko minuta poslodavac odlučuje hoće li vas zaposliti ili ne. Je li vam poznato da na ukupni dojam najviše utječe vaša pojava, tj. način na koji ste ušli u ured, kako ste se odjenuli te kako se ponašate tijekom razgovora, dok najmanje utječe izbor riječi koje koristite tijekom razgovora?

Na razgovoru za posao neizbježno će doći trenutak razgovora o visini buduće plaće i vašim očekivanjima. Ako ne znate okvirnu visinu plaće oko koje mislite pregovarati, razina stresa će se u tom trenutku sigurno povećati. Koliku plaću očekivati ili tražiti, a da svoje sposobnosti i time sami sebe ne podcijenite ili možda precijenite? Većina poduzeća u natječaju za posao ne navodi raspon plaća koju kandidat može očekivati za poziciju na koju se prijavljuje.

Jedan od korisnih načina na koji se možete informirati o visini prosječne plaće u pojedinom poduzeću je mogućnost besplatne provjere prosječne plaće putem mobilne aplikacije mFina. Unutar mFina mobilne aplikacije besplatno su dostupne poslovne informacije putem servisa m-Info.BIZ. Jednostavnim odabirom traženog poduzeća dobivaju se financijski podaci koji osim podataka o ukupnim prihodima tvrtke, iznosima dobiti/gubitka i broja zaposlenih, prikazuju i prosječnu neto plaću te grafički prikaz kretanja prosječne neto plaće za promatrano poduzeće u zadnjih 5 godina. Također je moguće i provjeriti na kojoj se poziciji, prema visini prosječne plaće, nalazi promatrano poduzeće u usporedbi s drugim poduzećima u istoj djelatnosti.

Vjerujemo kako će vam, između ostalih poslovnih informacija, podaci o prosječnim plaćama i kretanjima prosječnih plaća kroz godine pomoći i ipak dati jasniju sliku o iznosu plaće oko koje možete uspješno pregovarati sa svojim budućim poslodavcem.
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.