Preskoči na glavni sadržaj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Fina potpisali Sporazum o pružanju podrške sustavu eFondovi

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Financijska agencija - Fina potpisali su 12. srpnja 2021. godine Sporazum o pružanju podrške sustavu eFondovi, čime je osigurana daljnja informatička podrška ovom sustavu.

Na ovaj način putem sustava eFondovi nastavit će se provedba Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., ali će se osigurati i provedba novih operativnih programa iz Kohezijske politike kroz sljedeće sedmogodišnje razdoblje 2021.-2027.

Sporazum je potpisan na iznos od 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njima se do 31. prosinca 2023. godine jačaju administrativni i financijski kapaciteti Financijske agencije za obavljanje poslova na upravljanju sustavom eFondovi.

„Započeli smo reformu procesa upravljanja EU fondovima, najavljujem pojednostavljenja procedura i smanjenje administrativnog opterećenja za krajnje korisnike. Ovaj ugovor važan je korak u tom procesu budući da će sustav eFondovi u novom razdoblju izravno koristiti servise kojima upravlja Financijska agencija pa će se samim time smanjiti opseg dokumentacije korisnicima bespovratnih sredstava. Dodatno, ovime se osigurava dodatna stabilnost i sigurnost ovog sustava koji je od posebnog državnog interesa“, izjavila je ministrica Nataša Tramišak tijekom potpisivanja Sporazuma.

"Drago nam je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja prepoznalo Finu kao partnera na ovom značajnom projektu te smo zahvalni na ukazanom povjerenju. Uvjereni smo kako ćemo zahvaljujući sinergiji postojećih znanja i informacija koje se nalaze u Fini te zajedničkoj suradnji postići izvrsne rezultate na unaprjeđenju sustava eFondovi, na dobrobit svih korisnika sustava, ali i društva u cjelini. Planiramo kontinuirano raditi na optimizaciji i unaprjeđenju sustava te na taj način omogućiti transparentnije i jednostavnije praćenje prijava i korištenja sredstava EU fondova. Vjerujemo kako je ovo početak jedne vrlo važne suradnje koja će prije svega značiti korist za naše gospodarstvo", rekao je predsjednik Uprave Financijske agencije Dražen Čović.

Do ovog trenutka, kroz aplikaciju eFondovi raspisano je 330 poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, potpisano je 7.949 potpisanih ugovora te je dodijeljeno 8,84 milijardi eura bespovratnih sredstava ESI fondova.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.