Preskoči na glavni sadržaj

Na FER-u otvorena dva nova računalna laboratorija

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, danas su i službeno otvorena dva računalna laboratorija (A209 i A210 na 2. katu Fakulteta), koja će moći koristiti svi studenti i nastavnici FER-a.

Ovaj projekt predstavlja temelj buduće dobre poslovne suradnje FER-a i Financijske agencije, koja je sufinancirala opremanje ovih laboratorija sa 625 tisuća kuna. Laboratorije su danas otvorili prodekan za poslovanje FER-a prof. dr. sc. Mario Vražić i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović, uz prisustvo članice Uprave Fine Vinke Ilak, direktora Finine Službe razvoja IT servisa Darija Belića te voditelja FER-ovog Centra za informacijsku potporu dr. sc. Svebora Prstačića.

Dosadašnji laboratoriji u potpunosti su poprimili novi izgled, a njihovo uređenje obavljeno je tijekom cjelovitog uređenja 2. kata A zgrade FER-a, koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Fine i samoga Fakulteta.

U laboratorijima je do sada nastavu moglo pratiti 30-ak studenata, a sredstvima Finine donacije, povećani su kapaciteti pa ih sada u ovim učionicama može boraviti dvostruko više. Između ostalog, nabavljena su i nova računala, projektori i projekcijska platna, školske ploče, potpuno je rekonstruiran energetski i računalni razvod, nabavljena je i ugrađena nova LED rasvjeta te novi klima uređaji.

Neki od kolegija, koji će se izvoditi u ovim laboratorijima, su Oblikovni obrasci u programiranju, Operacijski sustavi, Skriptni jezici, Uvod u umjetnu inteligenciju, Paralelno programiranje, Projektiranje ugradbenih računalnih sustava itd.

Studentima FER-a Fina nudi i mogućnost stipendiranja te, kao i do sada, obavljanje stručne prakse, kako bi stečena znanja mogli primijeniti i testirati u stvarnom poslovnom okruženju, ali i steći prva radna iskustva.

Uz stručnu praksu, Fina redovito sudjeluje u izvannastavnim aktivnostima za studente, poput radionica, predavanja, panel diskusija i sl.

Prilikom otvorenja novih laboratorija, predsjednik Finine Uprave, mr. sc. Dražen Čović, je izjavio: „Fina je, prije svega, tehnološka tvrtka koja ima vrlo snažan IT tim, s gotovo 300 zaposlenika. Studenti FER-a dobrodošli su u Finu, gdje mogu obaviti terensku nastavu, praksu, diplomski rad, ali i sudjelovali u svim Fininim projektima. Ovom donacijom željeli smo olakšati izvođenje nastave i laboratorijskih vježbi svim studentima FER-a, u tehnološki naprednom okruženju. Ova suradnja je još jedan u nizu primjera koji pokazuju da je Fina društveno odgovorna i važna tvrtka za akademsku zajednicu“.

„FER tradicionalno njeguje vrlo uspješnu suradnju s brojnim partnerima iz gospodarstva. Stoga nas posebno veseli kada poslovni sektor prepozna važnost ulaganja u akademsku zajednicu i aktivno sudjeluje u stvaranju suvremenoga tehnološkog okruženja za osposobljavanje vrhunskih mladih inženjera koji stasaju na FER-u. Fina i FER surađuju na nekoliko razina, a spomenuta donacija dodatno će produbiti naš poslovni odnos“, izjavio je tom prilikom prodekan za poslovanje FER-a, prof. dr. sc. Mario Vražić.

Financijska agencija je vodeća hrvatska tvrtka na području pružanja financijskih i elektroničkih usluga. Nacionalna pokrivenost, informatički sustav prokušan na najzahtjevnijim poslovima od nacionalne važnosti te profesionalnost stručnih timova, omogućuju pripremu i provedbu različitih projekata - od jednostavnih financijskih transakcija, do najsofisticiranijih poslova u elektroničkom poslovanju. Iako u državnom vlasništvu, Fina posluje isključivo na tržišnom principu. Uspješno surađuje s bankama, Hrvatskom narodnom bankom te brojnim poslovnim sustavima i drugim subjektima poslovnog života, što ju čini izrazito poželjnim radnim okruženjem i za studente FER-a.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.