Preskoči na glavni sadržaj

Na području Velikog urbanog područja Zadar, 2/3 poduzetnika i zaposlenih zadarske županije

U povodu Dana grada Zadra, 24. studenoga, Financijska agencija objavljuje rezultate poslovanja poduzetnika Velikog urbanog područja Zadra i Zadarske županije.

Velikim urbanim područjem Zadar obuhvaćeno je 13 općina Zadarske županije te gradovi Zadar i Nin, u kojima je u 2017. godini sjedište imalo 3210 poduzetnika, s 17 964 zaposlenih, što je prosječno 5,6 zaposlenih po poduzetniku. Najviše je poduzetnika sa sjedištem u Zadru (2512), a najmanji je broj poduzetnika u općini Galovac (5). Poduzetnici sa sjedištem na prostoru obuhvaćenom urbanim područjem Zadar, ostvarili su u 2017. godini ukupan prihod u iznosu od 10,3 milijarde kuna te ukupne rashode u iznosu od 9,8 milijardi kuna. Ostvaren je pozitivan konsolidirani financijski rezultat (neto dobit), u iznosu od 425,2 milijuna kuna, što je za 29,7 % više u odnosu na prethodno razdoblje (327,9 milijuna kuna). Najveću neto dobit, u iznosu od 358,9 milijuna kuna, iskazali su poduzetnici sa sjedištem u Zadru.

Prema visini ostvarenog prihoda među poduzetnicima sa sjedištem na Velikom urbanom području Zadar, najbolji su ALUFLEXPACK NOVI d.o.o., s 837,3 milijuna kuna i TANKERSKA PLOVIDBA d.d., s 488,2 milijuna kuna ukupnih prihoda.
Prema kriteriju ostvarene dobiti razdoblja najbolji su TURISTHOTEL d.d., sa 79,6 milijuna kuna i PUNTA SKALA d.o.o., sa 76,1 milijun kuna dobiti, dok su najveći izvoz ostvarili ALUFLEXPACK NOVI d.o.o. (598,4 milijuna kuna) i TANKERSKA PLOVIDBA d.d. (444,4 milijuna kuna).
Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici sa sjedištem u Poličniku, s 1,1 milijuna kuna, dok je među poduzetnicima navedene općine po produktivnosti na prvom mjestu LIGNUM d.o.o., s 3,9 milijuna kuna po zaposlenom.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenim kod poduzetnika Velikog urbanog područja Zadar, u 2017. godini iznosila je 4.998 kuna. Za usporedbu, prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u Zadarskoj županiji iznosila je 4.908 kuna, a na razini RH 5.372 kune.

Cijeli tekst: Rezultati poduzetnika Velikog urbanog područja Zadra i Zadarske županije
Tablica: Rang lista poduzetnika po prihodu i dobiti u 2017. godini
Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 30 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.