Preskoči na glavni sadržaj

Na programerskom natjecanju Hackathon 24sata pobjednički tim osvojio vrijednu stipendiju Fine

Pod pokroviteljstvom Fine i Erste banke, a u organizaciji 24sata i Fakulteta organizacije i informatike, proteklog je vikenda održan Hackathon 24sata na kojemu je devet timova pokazalo znanje i vještine programiranja u prostorima Zagrebačkog inovacijskog centra - ZICER.

Hackathon natjecanje trajalo je 24 sata, a timovi, od ukupno 34 člana, morali su od subote do nedjelje osmisliti aplikaciju za osobno budžetiranje. Krajnji cilj ovog zadatka bio je podizanje razine financijske pismenosti među mladima, a programirali su web, mobile ili desktop aplikaciju.

Svoje znanje i programerske vještine pokazalo je devet ekipa, od kojih su četiri srednjoškolske, "Amateri" iz Novske, "BPKK" iz Rijeke te "Alfe" i "Dream Team Kolege" iz zagrebačkog Ruđera, a ostale su studentske: "Max Effort Prime" te "Tri i pol mitheada" s FOI-ja, "Code Monkeys" s TVZ-a, "Polupismeni" s FER-a i "Quadruple M" s osječkog FERIT-a.

Od ukupno devet timova koji su sudjelovali, pobjedu je odnijela ekipa s FOI-a Max Effort Prime. Studenti Filip Bel, Jakov Glavina i Patrik Galina za svoje rješenje - aplikaciju "Šparo" dobili su najviše bodova od strane žirija, a kao pobjednički tim osvojili su vrijednu stipendiju od ukupno 36.000 kuna od Fine.

f_hackathon010_dap_030422.jpg

- Bilo je teško fizički za izdržati, no na kraju se trud isplatio. Vjerujemo da nas je dobra priprema i organiziranost istaknula od ostalih jer odlično funkcioniramo kao tim. Ovo nam je bio prvi hackathon u trajanju od 24 sata i ponosni smo što smo odnijeli pobjedu. Na zadnjoj smo godini FOI-a i znanje koje smo stekli na fakultetu pridonijelo je rezultatu - izjavili su pobjednici Hackathona 24sata.

Svi timovi tijekom natjecanja na raspolaganju su imali 10 mentora koji su im pružali svoju podršku, znanje i iskustvo - Marka Smičića, Hrvoja Gluhaka i Žanu Zekić iz Fine, Stjepana Begušića i Andru Merćepa s FER-a, Zlatka Horvata, Ivana Žganjera, Martina Blaževića i Antu Šimunovića iz LEAPWISE-a te Davida Antu Macana iz Zero Moleculea, kao i članove žirija, Tomislava Pavlovića i Vanju Prahića iz 24sata te Borisa Tomaša s FOI-ja.

- Osim stipendije prvoplasiranom timu, želimo im dati mogućnost da nastave na razvoju svoje ideje s nama i našim razvojnim timom. Mladim talentima nudimo mogućnost stručnog usavršavanja tj. prakse, kao i mentoriranja i pomaganja u izradi njihovih stručnih ili diplomskih radova, a u konačnici nudimo i mogućnost zapošljavanja u njihovom rodnom gradu. Naime, Fina je otvorila deset IT razvojnih centara diljem Hrvatske koji predstavljaju centre razvoja naprednih digitalnih rješenja - izjavila je Irena Svalina, direktorica Službe za komunikacije i marketing u Fini za 24sata.

zicer009_mah_020422.JPG

Pobjednički tim će se također predstaviti na konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, u utorak, 5. travnja, također u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER. Ovogodišnja tema konferencije su nove tehnologije i nova zanimanja, a Hackathon razvija upravo one vještine koje su mladim profesionalcima potrebne za poslove budućnosti. Na konferenciji će se okupiti mnogi stručnjaci iz područja obrazovanja, znanosti i odgoja, a u tri panela, dva predavanja i videoprezentacije predstavit će najaktualnije i najzanimljivije trendove u hrvatskom obrazovanju te se pozabaviti novim paradigmama učenja i podučavanja, kao i značajnim izmjenama koje su pred visokim učilištima.

Na panelu "Business experience: Kako danas stvaramo zaposlenike budućnosti?" sudjelovat će i dr.sc. Hrvoje Brzica, voditelj Fininog Centra za razvoj aplikativnih rješenja i upravljanje podacima koji će pobjednicima Hackathona i uručiti nagradu. Pobjednički tim Fina je nagradila stipendijom od ukupno 36.000 kuna.

Fotografije: Davor Puklavec/Pixsell i Matija Habljak/Pixsell

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.