Preskoči na glavni sadržaj

Najveći prihod kod 50 poduzetnika u privatnom vlasništvu, a najveća dobit kod 50 poduzetnika u državnom vlasništvu

Poduzetnici u privatnom vlasništvu ostvarili najveći prihod (92,9 milijardi kuna) u usporedbi s istim brojem poduzetnika u drugim oblicima vlasništva.

Analiza prvih 50 poduzetnika po ostvarenom ukupnom prihodu u 2016. godini, prema oblicima vlasništva (privatno, državno, zadružno i mješovito), pokazala je da su poduzetnici u privatnom vlasništvu ostvarili najveći prihod (92,9 milijardi kuna) u usporedbi s istim brojem poduzetnika u drugim oblicima vlasništva (tablica 1). Najviše je zaposlenih bilo kod 50 poduzetnika u državnom vlasništvu (67 454), ti su poduzetnici obračunali najveći porez na dobit i ostvarili su najveću dobit razdoblja (4,4 milijarde kuna) i najveću neto dobit (4,2 milijarde kuna). Poduzetnici u mješovitom vlasništvu, njih 50, odmah su iza poduzetnika u državnom vlasništvu prema visini ostvarenih prihoda sa 47,2 milijarde kuna te prema visini obračunanog poreza na dobit sa 759,3 milijuna kuna. Taj je skup poduzetnika iskazao gubitak razdoblja u iznosu od 987,8 milijuna kuna te neto dobit od 1,8 milijardi kuna s tim što je zaposlenima obračunana najveća prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 7.145 kuna. Za usporedbu, prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH, iznosila je 5.140 kuna.

Udio 200 poduzetnika (po 50 s najvećim prihodom u 2016. godini u svakom od oblika vlasništva), u neto dobiti poduzetnika je 37,1 %, u porezu na dobit 31,6 %, u ukupnim prihodima 29,5 %, u dobiti razdoblja 27,2 %, u broju zaposlenih 18,7 % i u gubitku razdoblja je najmanji i iznosi 11,0 %.

Poduzetnici koji su ostvarili najveći prihod, promatrano po oblicima vlasništva su: u privatnom PLIVA HRVATSKA d.o.o., PETROL d.o.o. i LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., u državnom HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d., HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. i ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o., u zadružnom PRVA Poljoprivredna zadruga, NAPREDAK Poljoprivredna zadruga, Ribarska zadruga OMEGA 3 i u mješovitom INA d.d., Hrvatski Telekom d.d. i PODRAVKA prehrambena industrija d.d.

Cijeli tekst: TOP 50 poduzetnika po ukupnom prihodu, prema oblicima vlasništva u 2016. godini

Napomena: Trajanje linkova na Transparentno.hr za besplatan uvid je 45 dana od dana objave članka. Nakon proteka toga vremena, uvid se može ostvariti uz plaćanje (VINGD-om).

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.