Preskoči na glavni sadržaj

NKS slavi 20. rođendan

Danas, 5. veljače 2021. navršava se dvadeset godina od početka rada Nacionalnog klirinškog sustava (NKS). Uspostava NKS-a jedna je od ključnih točaka reforme platnog prometa u RH koja je imala za cilj modernizaciju i usklađivanje platnog prometa s potrebama tržišnog gospodarstva, kao i sa sustavima razvijenih zemalja, najboljim praksama i preporukama Ekonomske monetarne unije (EMU).

Do početka reforme, vodeću ulogu u platnom prometu imao je ZAP koji je vodio račune sudionika platnog prometa dok su sredstva na tim računima bila u depozitu banaka. Reforma je obuhvatila prenošenje računa u banke, ali i uspostavu infrastrukture koja omogućava izvršavanje međubankovnih platnih transakcija.

Stoga su uspostavljena dva platna sustava po uzoru na model koji je bio u primjeni u svim zemljama EU: Hrvatski sustav velikih plaćanja (HSVP) za izvršenje međubankovnih plaćanja i knjiženje na računima banaka u realnom vremenu na bruto načelu i NKS za izvršenje plaćanja malih vrijednosti i obračunom na neto multilateralnom načelu. Sistemski rizik izvršenja plaćanja je minimiziran jer se plaćanje izvršava samo ukoliko postoji pokriće.
NKS je započeo s radom 5. veljače 2001., a od 06. lipnja 2016., sukladno Nacionalnom planu migracije na SEPA, usklađen je s nacionalnom SEPA shemom za kreditne transfere. Od 5. lipnja 2017. godine NKS obrađuje i izravna terećenja u skladu sa nacionalnim HRK SDD Core i HRK SDD B2B shemama.

Fina je, kao upravitelj NKS-a, od početka nastojala djelovati na tržišnim načelima i prilagođavati se potrebama svojih korisnika – banaka. Na sjednici Nacionalnog odbora za platni promet, 2003. godine usvojen je prijedlog da se osnuje Vijeće korisnika NKS-a preko kojeg bi banke mogle neposredno sudjelovati u kreiranju i unaprjeđenju funkcionalnosti sustava. Vijeće korisnika, kao dobrovoljno i interesno udruženje u kojem sve banke imaju ravnopravnu ulogu, je 2004. godine započelo s radom, a njegovo djelovanje se temelji na Poslovniku o radu Vijeća NKS-a.

Od samih početaka NKS-a, aktivno se prati i razvoj klirinških sustava u okruženju i zemljama članicama u kojima započinje proces transformacije platnih sustava i težnja za formiranjem paneuropske klirinške kuće u jedinstvenom području za plaćanja u eurima. Fina je jedan od osnivača Udruženja europskih klirinških kuća, EACHA (European Automated Clearing House Association), u čijem radu redovito i aktivno sudjeluje. Prenošenjem na ovaj način stečenih iskustava i znanja o razvoju platnih sustava te usluga vezanih uz izvršavanje platnih transakcija, stvaraju se prilike za implementaciju europskih standarda i najboljih praksi.

Značajan iskorak realiziran je projektom migracije na SEPA. Zajedničkim radom Fine, HNB-a i banaka donesen je Nacionalni plan migracije na SEPA (Single Euro Payments Area) koji je rezultirao uspostavom dva nova sustava, za kune i eure, potpuno sukladnima europskim platnim shemama i to u rekordno kratkom roku implementacije. Zahvaljujući tome, Hrvatska je prva zemlja koja je usvojila shemu za plaćanja u eurima za domaću valutu te na taj način ne samo na vrijeme pripremila infrastrukturu za brže uvođenje eura već i omogućila jedinstveni standard i format za sva devizna plaćanja za sve klijente s ciljem povećanja efikasnosti poslovanja.

6. lipnja 2016. s radom je započeo Euro NKS, platni sustav za obračun prekograničnih platnih transakcija SEPA kreditnih transfera u eurima čime se RH priključila jedinstvenom području plaćanja u eurima. Istodobni početak rada EuroNKS sustava i migracija na novi NKS predstavljao je veliki izazov te stoga uspješan početak primjene nove sheme i stabilan rad sustava predstavlja značajno postignuće Fine. Uspostavom EuroNKS-a, Fina je upisana na listu upravitelja SEPA sukladnih sustava u javno dostupnoj evidenciji Europskog platnog vijeća te je, po prvi puta, započela pružati usluge platnog prometa van granica zemlje i razmjenjivati transakcije sa svim zemljama članicama.

Zajedno s bankovnom zajednicom tijekom 2018. i 2019. godine radi se na uvođenju nove platne sheme HRK SCTInst u nacionalni platni promet. Implementiran je novi platni sustav NKSInst koji omogućava izvršavanje platnih transakcija u realnom vremenu, kontinuirano 24/7/365. U veljači 2020. HNB je odobrio rad novog platnog sustava nakon čega je krajem listopada sustav započeo s produkcijskim radom.

Iza NKS-a je dvadeset godina uspješnog poslovanja. NKS je sistemski važan sustav te je stoga stabilnost, sigurnost i pouzdanost NKS-a od značaja za cijelu zemlju. Pred NKS-om je izazov prilagodbe na uvođenje eura što će ujedno značiti i objedinjavanje dva sustava, NKS-a i EuroNKS-a, sa svrhom provođenja svih nacionalnih (domaćih) i prekograničnih transakcija u eurima - kreditnih transfera i izravnih terećenja. Do ulaska RH u eurozonu se planira također i omogućavanje instant kreditnih transfera u eurima.
  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.