Preskoči na glavni sadržaj

O digitalizaciji i Big Data analitici u javnom sektoru

U zagrebačkom Hotelu Esplanade, 9. je listopada održana konferencija "Digitalizacija i Big Data analitika u javnom sektoru", u organizaciji tvrtke KPMG Croatia

Konferencija je okupila vodeće stručnjake iz javnog i privatnog sektora, koji su razmijenili iskustva o praktičnim aspektima digitalizacije i primjene Big Data analitike u javnom sektoru.

U okviru konferencije održano je nekoliko zanimljivih predavanja, a na panelu, pod nazivom “Prilike za digitalizaciju i primjenu Big Data analitike u javnom sektoru”, uz Aleksandru Mudrinić Ribić, voditeljicu službe za podršku e-obrazovanju u CARNET-u, Ivana Novakovića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, Ivanu Gudelj Tičak, članicu Uprave APIS IT-a, Jelenu Curać, pomoćnicu ravnatelja HZZO-a za informacijske tehnologije i Lidiju Brković, glavnu ravnateljicu Državnog zavoda za statistiku, sudjelovala je i Finina članica Uprave, Vinka Ilak.

Članica Uprave naglasila je da Fina prepoznaje vrijednost podataka koje ima u posjedu te svojim partnerima u javnom sektoru redovito nudi mnoga napredna rješenja, poput robotizacije dijelova poslovnih procesa i napredne analitike, istaknuvši pri tome kako je naša najveća komparativna prednost duboko poznavanje različitih poslovnih procesa, što nam omogućuje da našim korisnicima ponudimo proizvode i usluge koji zadovoljavaju njihove potrebe.

Ovom prilikom, gospođa Ilak je istaknula da je Fina nedavno započela modernizaciju Registra godišnjih financijskih izvještaja, jedne od prvih digitalnih usluga za poduzetnike u RH. Tako će već 2024. godine godišnje izvještaje biti moguće predati putem aplikacije na e-Građanima, uz korištenje svih vjerodajnica visoke sigurnosti, dok će od 2025. godine financijske izvještaje, kao i izvješća o održivosti, biti moguće predati i u strojno čitljivom formatu. Isto tako, unaprjeđenja se planiraju i u mnogim drugim područjima, od korištenja podataka radi optimizacije vlastitih procesa, preko izrade različitih analitičkih sustava, pa sve do unaprjeđenja i optimizacije postojećih sustava.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.