Preskoči na glavni sadržaj

O nacrtu novog Ovršnog zakona u emisiji Otvoreno [VIDEO]

U emisiji Otvoreno koja je emitirana na HRT-u 4. prosinca 2019. godine tema je bila prijedlog novog Ovršnog zakona. Finu je predstavljala savjetnica Uprave Vinka Ilak.

U emisiji Otvoreno govorili su Dražen Bošnjaković - ministar pravosuđa, Vinka Ilak - savjetnica Uprave Fine, Ante Župić - odvjetnik Hrvatske udruge poslodavaca, Aleksandra Maganić - Pravni fakultet u Zagrebu i Sarajko Baksa - dopredsjednik Udruge Blokirani. Emisiju je vodio Mislav Togonal.

Između ostalog, govorilo se i o ulozi Fine u ovršnom postupku te o visinama naknada koje se naplaćuju u postupku ovrhe na novčanim sredstvima. Na pitanje voditelja emisije kolike su naknade u praksi, Vinka Ilak je iznijela podatke na primjeru ovrhe do 200 kuna. U tom slučaju javnobilježnička pristojba iznosi 65 kuna, a naknada Fine za provedbu ovrhe iznosi 50 kuna. Odvjetnička naknada za sastav prijedloga za ovrhu iznosi 75 kuna te naknada za pribavu pravomoćnosti i ovršnosti u iznosu od 250 kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 325 kuna.

Također je bilo govora i o novom uređenju sustava izuzeća od ovrhe kojim se proširuje broj primanja koji su izuzeti od ovrhe, odnosno kojim se sprječava ovršavanje cjelokupnih iznosa uplata građanima koji primanja ne ostvaruju na temelju stalnih primanja kod poslodavca (kao što su npr. obrtnici i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti).

Kojim ovrhovoditeljima duguje najveći broj dužnika, a kojim ovrhovoditeljima dužnici duguju najveći iznos duga u odnosu na ukupan dug, te u kojem slučaju Fina sukladno čl. 12 Zakona o provedbi ovrhe obustavlja provedbu ovrhe radi nemogućnosti provedbe ovrhe pogledajte u emisiji na web stranicama HRT-a ovdje.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.