Preskoči na glavni sadržaj

Od danas IBAN može biti i broj mobitela, OIB ili e-mail

Fina je pokrenula registar koji omogućava slanje i primanje novca između pošiljatelja i primatelja putem broja telefona, e-mail adrese ili OIB-a - bez potrebe upisivanja ili poznavanja IBAN broja primatelja.

Tehnološke inovacije u okruženju sve intenzivnije mijenjaju naše životne navike, uključujući i navike plaćanja. Danas na tržištu postoje mnoge bankarske i fintech aplikacije koje olakšavaju građanima i poslovnim subjektima slanje i primanje novca. Nekad su platitelji novca upisivali mnoštvo podataka na papirnati nalog za plaćanje te između ostalih i onaj najvažniji podatak - broj računa, danas poznat pod kraticom IBAN (International Bank Account Number). Korištenje mobilnih aplikacija olakšalo je prijenos novca tako da npr. danas klijenti iste banke, odnosno korisnici iste bankovne aplikacije mogu jednostavno slati i primati novac između sebe koristeći samo kontakt podatke iz imenika na mobitelu.

Fina je pratila potrebe tržišta i iskustva korisnika pri plaćanju i nakon uspostave NKSInst platnog sustava, čime je omogućeno plaćanje u realnom vremenu, uspostavila je Registar posrednih indentifikatora računa koji će još više olakšati i ubrzati razmjenu novca između platitelja i primatelja. Građani će od sada u Fini moći registrirati broj mobitela, OIB ili e-mail te na taj način povezati navedene brojeve s dobivenim IBAN-om u banci.

Fina je bankama i fintech kompanijama ponudila Registar na korištenje kako bi se korisnicima omogućilo slanje i primanje novca kontaktima u imeniku bez obzira u kojoj banci pošiljatelj i primatelj imao otvoren IBAN račun. Tako npr. ako uplatitelj ne zna na koji IBAN treba uplatiti novce, moći će ih primatelju uplatiti „na mail“ ili „na broj mobitela“. Banka će u centralnom registru Fine evidentirati koji IBAN je vezan uz određeni broj mobitela te tako izvršiti uplatu. Sudionici Registra posrednih identifikatora računa su trenutno Hrvatska poštanska banka i Privredna banka Zagreb, koje za svoje korisnike obavljaju i registraciju u Registar. S obzirom na potrebe korisnika za što lakšim i bržim platnim prometom, očekujemo da će ovo rješenje uskoro prihvatiti i ostale banke i fintech kompanije u Hrvatskoj.

Frendi možete postati tako da se sami registrirate u Registar. Ovdje pogledajte kako postati Frendi.

Više o Registru posrednih identifikatora saznajte ovdje.

FINA - Frendi - 5.png

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.